De voordelen van een waterontharder


Veel mensen nemen de nadelen van hard water voor lief. Een grijze sluier van kalkaanslag in de badkamer, een hogere energierekening dan nodig is... Vanaf het moment dat de waterontharder van Remon geïnstalleerd is, profiteert u van de voordelen van zacht water. We zetten een paar belangrijke voordelen van zacht water op een rijtje.

De waterontharder van Remon zorgt voor een stralende badkamer
Een badkamer waarbij de douchecabine straalt en de tegels glanzen… Zonder die vervelende kalkaanslag. Bij het schoonmaken is alles in een mum van tijd weer spik en span.
Een waterontharder is daarbij cruciaal, want door het ontharden verdwijnt kalk uit het water. Bovendien blijft de douchekop zo ook kalkvrij en bespaart u zich een hoop poetsen.
Maar waarom is de badkamer zo gevoelig voor kalk? Dat komt omdat er in de badkamer gebruik wordt gemaakt van warm water. In hard warm water lost koolzuurgas, een chemische stof, minder goed op. Daardoor ontstaat er sneller
kalkaanslag. Dat wil niet zeggen dat er bij koud hard water geen kalkaanslag kan ontstaan. Dit duurt alleen langer.

Zacht water is verrukkelijk voor huid en haardWater dat onthard is, noemen we zacht water. En zacht water voelt verrukkelijk op uw huid. Misschien heeft u het zelf wel eens opgemerkt op vakantie. Het water in uw vakantieland of in een ander gebied in Nederland voelt anders, zachter aan.In tegenstelling tot dit zachte water heeft hard water de nare eigenschap dat het de huid kan uitdrogen. Dr. Jetske Ultee¹, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie vergelijkt het op haar website zelfs met schuurpapier. Zo ruw en droog kan de huid worden van hard water.Mensen met eczeem en psoriasis kunnen ook veel voordeel hebben van zacht water. Er bestaat geen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat hard water schadelijker is dan zacht water wat betreft eczeem. Maar er bestaan wel succesverhalen van mensen met eczeem of psoriasis die gebruik maken van zacht water. Neem bijvoorbeeld de familie Tomasoa. Mevrouw Tomasoa had altijd veel last van huidproblemen. Sinds zij gebruik maakt van een Remon waterontharder zijn haar huidklachten verdwenen.

Glanzend haar

Dof haar door kalk in het water. Kies voor een waterontharder van Remon.
Zacht water is niet alleen goed voor de huid, maar ook voor het haar! Door hard water kunnen er kalkrestjes op het haar achterblijven. Door die kalkrestjes kan uw haar er dof en stug uit gaan zien. Uw haar voelt dan minder zacht aan en is moeilijk te kammen. Met zacht water krijgt kalk geen kans om in uw haar achter te blijven. Uw haar glanst daardoor meer en voelt merkbaar zachter aan.

 

Bespaar op uw energierekening door uw water te onthardenWassen bij een lagere temperatuur, het kan echt! En wassen bij een lagere temperatuur heeft weer als voordeel dat u energie bespaart.¹ Deze resultaten komen niet zomaar uit de lucht vallen. Het zijn de uitkomsten van een Amerikaans onderzoek van de Water Quality Foundation, uitgevoerd door het Batelle Memorial Institute uit 2009.²

Tijdens het onderzoek experimenteerden onderzoekers met het doen van de was. Het ging hierbij om het effect dat hard water heeft op het vlekverwijderend vermogen van wasmiddelen en wastemperatuur. De onderzoekers gebruikten witte kleding met daarop onder meer de volgende vlekken:
– koffievlekken
– bloedvlekken
– chocoladevlekken

Uit het onderzoek kwam naar voren dat door zacht water flink bespaard wordt op de hoeveelheid wasmiddel én op de energie die het kost om met heet water te wassen.

Volgens de onderzoekers is de belangrijkste conclusie dat er bij zacht water:
– met kouder water gewassen kan worden;
– met de helft van het wasmiddel ten opzichte van hard water gewassen kan worden.

Het resultaat blijft namelijk hetzelfde: witte kleding wordt grondig schoon!

Kalkaanslag kan ervoor zorgen dat huishoudelijke apparaten zoals (vaat)wasmachines en theekokers harder moeten werken. Neem bijvoorbeeld een warmte-element met kalkaanslag in een huishoudelijk apparaat, zoals een theekoker. Door de aanslag heeft het warmte-element meer energie nodig om op dezelfde temperatuur te komen dan een theekoker zonder kalk. Kalk in een warmte-element kan dus ook bijdragen aan een hogere energierekening.

Uw wasmachine presteert beter door zacht water

Uit hetzelfde onderzoek komt naar voren dat zacht water een positieve invloed heeft op de prestatie van (vaat)wasmachines.³ Het zachte water helpt om deze machines zo efficiënt mogelijk te laten presteren.

In het onderzoek deden de onderzoekers een experiment waarbij ze vaatwas-en wasmachines 30 dagen lieten draaien. Dat zijn 240 wasbeurten! Bij de helft van deze apparaten werd gespoeld met zacht water en de andere helft met hard water. Wat bleek? Aan het einde van de maand hadden de apparaten die met zacht water gespoeld waren bijna geen kalkaanslag. Bij de apparaten die met hard water gespoeld waren, was dit wel het geval. Er moest zelfs kalkaanslag verwijderd worden om ze weer optimaal te laten functioneren.

Het zal niet verbazen dat zacht water ook een positieve werking heeft op kranen en douchekoppen. Bij zowel de kranen als de douchekoppen trad bij gebruik van zacht water nauwelijks tot geen verkalking op waardoor ze goed bleven presteren.

 

Door een waterontharder aan te schaffen, blijven uw huishoudelijke apparaten met verwarmingselementen langer meeKalk in uw huishoudelijke apparaten zorgt ervoor dat deze minder lang meegaan. Ook functioneren (vaat)wasmachines een stuk minder goed bij hard water. Dit blijkt uit onderzoek van de Water Quality Research Foundation (WQRF).³Een waterontharder haalt het kalk uit het water. Daarmee verandert het harde water in zacht water. Er gaat een positieve werking uit van zacht water op huishoudelijke apparatuur zoals (vaat)wasmachines. Dat komt omdat er geen verkalking optreedt.

Bij verkalking moeten de apparaten namelijk harder werken om goed te blijven functioneren en daardoor kan het energieverbruik toenemen. Ook de levensduur van uw theekoker of koffiezetapparaat kunt u verlengen door gebruik te maken van zacht water.

Bespaar op schoonmaakmiddelen

Met minder schoonmaakmiddel meer schoon krijgen. Dat is het voordeel van het gebruik van zacht water. We schreven eerder al over het gebruik van minder wasmiddel in uw wasmachine. Dit geldt ook voor het gebruik van schoonmaakmiddelen.

Een van de schoonmaakmiddelen waarop u kunt besparen is het gebruik van zeep. Als u poetst met zeep in hard water, heeft u meer zeep nodig om dat wat u schoonmaakt, schoon te krijgen. Dat komt omdat kalk in hard water een verbinding aangaat met zeep. Hierdoor ontstaat er een soort buffer tegen dit schoonmaakmiddel. Er is dus meer zeep nodig voordat het ook daadwerkelijk begint te werken.

Zacht water is vrij van kalk. Hierdoor worden zeep en andere schoonmaakmiddelen niet tegengewerkt door kalk in het water. Dat betekent concreet dat u minder schoonmaakmiddelen zoals zeep hoeft te gebruiken. Er is immers geen tegenstand meer.
Zacht water voorkomt kalkaanslag. Daardoor blijft er geen kalk meer achter op uw tegels, kranen en douchewand. U bespaart dus ook op uw zeep en schoonmaakmiddelen doordat u niet al bestaande kalkaanslag hoeft te verwijderen. En daarnaast voorkomt het ook nog eens een hoop irritatie en poetswerk.

 

Lekkende kraan door kalk in het waterKalkafzetting kan ervoor zorgen dat uw kraan gaat lekken. De kraan gaat minder goed werken en waterverspilling ligt op de loer. Stel dat uw kraan tien druppels per minuut lekt, dan gaat dat volgens de website tipsomtebesparen.nl, al snel om zo’n vijf liter per dag. Niet alleen zonde van het geld, maar vooral ook van het schone drinkwater dat zomaar verloren gaat. Dit is eenvoudig te voorkomen door het plaatsen van een van onze waterontharders.

Waterontharder spaart de energierekeningZacht water is ook beter voor het milieu. Doordat verkalkte apparaten meer stroom nodig hebben om goed te blijven werken is uw CO2-uitstoot vaak ook groter. Bovendien gaan uw huishoudelijke apparaten bij zacht water ook langer mee en zijn ze minder snel aan vervanging toe. Zacht water betekent minder kalkaanslag, minder stroomverbruik en daardoor ook een lagere C02-uitstoot.

Voorkom watervlekken na het wassen van uw autoZacht water voorkomt lelijke watervlekken op uw auto als deze net gewassen is. Er zit namelijk geen kalk, de vlekkenveroorzaker, meer in het water. Wel is het nog goed opletten met de dosering van het schoonmaakmiddel waarmee u de auto wilt reinigen. Door een teveel aan schoonmaakmiddelen kunnen er namelijk ook vlekken ontstaan. Het beste is om een lage dosering te gebruiken. Door zacht water heeft u minder schoonmaakmiddelen nodig. Bij een lage dosering wordt daardoor alsnog alles stralend schoon. Uw autolak glanst als nooit tevoren.

Koffie en thee smaakt beter met zacht waterWaarschijnlijk heeft u het zelf wel eens opgemerkt: een witte gloed in uw kop koffie of thee. Deze gloed wordt vaak veroorzaakt door kalkaanslag in uw koffie-of theeapparaat. Die witte gloed trekt weer weg, maar het kan voor een onaangename smaak zorgen. Kalk in het kraanwater is gelukkig niet schadelijk voor de gezondheid, maar het is helaas niet goed voor de smaak van koffie, thee én uw huishoudelijke apparatuur.Kalkaanslag wordt weer veroorzaakt door hard water. De waterontharder van Remon lost dit probleem voor u op door hard water te ontharden. Bij het ontharden van het water wordt de kalk eruit gehaald. Hierdoor ontstaat er zacht water en dat is weer goed voor uw koffie- en theeapparaat. Ook komt de smaak van uw koffie en thee weer helemaal tot zijn recht.

Ontsmetting van alledaagse objecten blijkt in deze tijden van levensbelang te zijn. Neem daarom ook geen risico met uw (drink)water en kies voor een ontharder met ontsmettingsmodule. Onze waterontharders zijn voorzien van verschillende maatregelen tegen bacterievorming.

Met een waterontharder gaat u kalkaanslag tegen. Hierdoor worden al uw ramen eenvoudig streeploos schoon en kunt u ook nog besparen op schoonmaakmiddelen. Dat is wel zo relaxed! Lees hier meer.