Douchekop ontkalken
Nieuws Douchekop ontkalken
We gebruiken onze douchekop zonder er te veel bij na te denken. Maar wist je dat kalk in je douchekop voor verschillende problemen zorgt? Dit is vooral merkbaar als je thuis hard water hebt. Kalk is een verzameling van mineralen, die bestaat uit calcium en magnesium. Deze zijn in hoge concentraties aanwezig in hard water. Wanneer hard water verdampt, zoals tijdens het douchen, ontstaat er kalkaanslag. In dit artikel leggen we je graag uit hoe je het beste de douchekop kan ontkalken.
Waarom is je douchekop ontkalken belangrijk?
Wist je dat kalk in je douchekop behoorlijk vervelende gevolgen kan hebben? Niet alleen zorgt het voor een zwakkere waterstraal en ongelijkmatige verdeling van het water, maar het kost je ook nog eens meer water en energie. En alsof dat nog niet erg genoeg is, kan kalk je douchekop kapot maken en je huid en haar droog en dof maken.
Waterstroom en druk
Een schone douchekop zorgt voor een betere waterstroom en druk tijdens het douchen. Als je douchekop verstopt raakt door kalkaanslag, zullen de kleine gaatjes dichtslibben. Dit zorgt voor een zwakkere waterstroom en een ongelijkmatige verdeling van het water. Door je douchekop te ontkalken of kalkaanslag te voorkomen, houd je de gaatjes vrij en behoud je een krachtige waterdruk, waardoor het douchen veel aangenamer wordt.
Energie besparen
Een verstopte douchekop leidt ook tot inefficiënt watergebruik. Wanneer het water niet gelijkmatig uit de douchekop stroomt, gebruik je meer water dan nodig is. Door de douchekop schoon te houden, bespaar je niet alleen water, maar ook energie. Dit is goed voor het milieu en voor je portemonnee, omdat je water- en energierekening lager zullen uitvallen.
Langere levensduur van de douchekop
Als er te veel kalk op je douchekop zit, veroorzaakt dit problemen aan de binnenkant van de douchekop. Zo wordt de binnenkant van je douchekop aangetast, waardoor deze minder goed werkt en zelfs – als je het niet behandelt – kapot gaat. Door je douchekop te ontkalken, voorkom je dit. De kalk wordt opgelost en de interne onderdelen worden beschermd. Zo gaat je douchekop langer mee en hoef je hem minder snel te vervangen.
Huid en haar
Als er veel kalk in je douchewater zit, blijft dat aan je huid en haar plakken tijdens het douchen. Dit maakt je huid eerder droog en geïrriteerd. Maar ook je haar wordt dof en stug. Een schone douchekop zorgt voor zuiverder water, wat beter is voor je huid en haar. Je zult merken dat je na het douchen een zachtere en gladdere huid hebt en dat je haar glanzender is. Kom meer te weten over hard water en je huid.
Zelf je douchekop ontkalken
Hier zijn verschillende manieren waarop je zelf je douchekop kan ontkalken. Wil je ook graag dat kalk in je douchekop automatisch wordt voorkomen? Lees dan snel verder.
- – Met azijn: vul een emmer of bak met gelijke delen water en azijn. Dompel de douchekop onder in de oplossing en laat deze minstens 1 uur, of liever een nacht, weken. Spoel de douchekop goed af met water.
- – Met citroenzuur: meng citroenzuur met water. Een algemene richtlijn is 1 eetlepel citroenzuur per liter water. Dompel de douchekop in de citroenzuuroplossing en laat deze minstens 30 minuten weken. Spoel de douchekop goed af met water.
- – Met een ontkalkingsmiddel: volg de instructies op de verpakking van het ontkalkingsmiddel. Draag als dat wordt aangegeven handschoenen en een veiligheidsbril bij het gebruik van ontkalkingsmiddelen. Spoel de douchekop na het ontkalken goed af met water.
Hoe vaak moet je je douchekop ontkalken?
Hoe vaak je je douchekop moet ontkalken, hangt af van verschillende factoren, zoals de waterhardheid in jouw regio en hoe vaak je de douche gebruikt. Over het algemeen geldt dat als je in een gebied met hard water woont, het vaker nodig is om de douchekop te ontkalken dan in gebieden met zachter water.
- – Hard water gebieden: in plekken met hard water, waar veel mineralen zoals calcium en magnesium in het water zitten, is het goed om de douchekop eens in de drie tot zes maanden schoon te maken.
- – Zacht water gebieden: in gebieden met zacht water, waar er minder van deze mineralen zijn, is één keer per jaar ontkalken vaak genoeg, tenzij je problemen opmerkt.
- – Hoe vaak je doucht: als je de douche elke dag gebruikt, is het nodig om deze vaker schoon te maken. Mensen die minder vaak douchen, hebben minder vaak onderhoud nodig.
Kijk goed of je veranderingen merkt, zoals minder waterdruk, een ongelijkmatige waterstroom of zichtbare kalkaanslag op de douchekop. Als dat zo is, is het tijd om de douchekop schoon te maken.
Een verkalkte douchekop voorkomen
Als je wil voorkomen dat nieuwe kalk zich afzet op je douchekop, dan is het gebruik van een waterontharder van Remon Waterontharders de ideale oplossing. Deze waterontharder voor de douche helpt niet bij het verwijderen van kalk die al in je douchekop zit, maar het voorkomt wél dat kalk zich ophoopt.
Deze innovatieve technologie voorkomt niet alleen de vorming van kalkaanslag, maar werkt ook volledig automatisch op basis van ionenwisseling, waardoor jij er geen omkijken meer naar hebt. Het enige wat je eens per jaar hoeft te doen, is het bijvullen van het zoutreservoir met onthardingszout.
Door te kiezen voor een waterontharder zoals die van Remon Waterontharders, voorkom je niet alleen de vorming van kalkaanslag, maar profiteer je ook van nog veel meer voordelen van een waterontharder.
Geschreven door Marnelle Schipper
Marnelle Schipper vervult met trots de rol van copywriter bij Remon Waterontharders, waar haar creativiteit en expertise bijdragen aan de groeiende aanwezigheid van het bedrijf in de waterbehandelingsindustrie.
Marnelle heeft een waterontharder van Remon Waterontharder in haar eigen huis. Dit zorgt ervoor dat ze vanuit eigen ervaringen kan schrijven over de onderwerpen die je kan lezen op deze website.
Gecontroleerd door Marcel de Vries
Marcel de Vries werkt als bedrijfsleider bij Remon Waterontharders. Met meer dan tien jaar ervaring bij het bedrijf heeft Marcel kennis en expertise in waterbehandeling opgedaan. Hij begon zijn carrière bij Remon Waterontharders als marketingmanager. Deze rol omvatte de ontwikkeling en implementatie van marketingstrategieën, wat de basis vormde voor zijn huidige positie.
Marcel behaalde een Bachelor of Commerce (B.Com.) in Marketing/Commerciële Economie met een specialisatie in marketingmanagement van de NHL Hogeschool. Zijn opleiding voorzag hem van de kennis en vaardigheden voor het analyseren van problemen en het nemen van strategische beslissingen.
Als bedrijfsleider bij Remon Waterontharders in Leek, Groningen, speelde Marcel een rol in de groei en het succes van het bedrijf. Hij leidt een team met focus op innovatie, klanttevredenheid en operationele kwaliteit.