Een waterontharder is een apparaat dat wordt gebruikt om het water in huis te behandelen en te ontharden. Dit betekent dat het apparaat kalk uit het water haalt, wat ervoor zorgt dat het water zachter wordt. Kalk kan zich opstapelen in leidingen en apparaten, zoals koffiezetapparaten, vaatwassers en boilers, wat kan leiden tot een slechte werking van deze apparaten en een hogere energierekening. Door het gebruik van een waterontharder kun je dit voorkomen.

Er zijn verschillende soorten waterontharders op de markt, waaronder ionenwisselaars, magnetische waterontharders en elektronische waterontharders. Ionenwisselaars zijn de meest gebruikelijke waterontharders en werken door middel van het uitwisselen van kationen (positief geladen ionen) in het water met natriumionen. Dit zorgt ervoor dat de kalkdeeltjes in het water worden vervangen door natriumdeeltjes, wat het water zachter maakt.

Magnetische waterontharders werken door middel van het gebruik van een magnetisch veld om de kalkdeeltjes te laten coaguleren en te verwijderen uit het water. Elektronische waterontharders werken door middel van elektrolyse om het water te ontharden.

Er zijn een aantal voordelen verbonden aan het gebruik van een waterontharder. Zo zullen leidingen en apparaten minder snel verstopt raken met kalk en zullen ze langer meegaan. Ook kan het gebruik van een waterontharder leiden tot een lagere energierekening, omdat apparaten efficiënter werken als het water zachter is. Bovendien kan het gebruik van een waterontharder ervoor zorgen dat huishoudelijke producten, zoals wasmiddel en afwasmiddel, efficiënter werken, omdat ze beter oplossen in zacht water.

Er zijn echter ook enkele nadelen aan het gebruik van een waterontharder. Zo kost het aanschaffen en installeren van een waterontharder vaak enige tijd en geld. Ook moeten waterontharders regelmatig onderhouden worden en moeten de filters vervangen worden, wat extra kosten met zich meebrengt.