Water is onmisbaar voor onze dagelijkse gewoontes. Denk bijvoorbeeld aan het zetten van een kop thee of het bereiden van een avondmaaltijd. Maar wat voor soort water heb je: hard of zacht water? Het beïnvloedt niet alleen de smaak, maar ook de levensduur en efficiëntie van apparaten. Lees snel verder en ontdek ook wat water met je huid doet.
Wat is hard water?
Hard water is rijk aan mineralen zoals calcium en magnesium. Deze mineralen komen in het water terecht tijdens de reis door de ondergrond, waar ze worden opgenomen uit de grondlagen. Wanneer hard water verdampt, blijven deze mineralen achter in de vorm van een vaste stof. Dit komt doordat mineralen een hogere kooktemperatuur hebben dan water. De mineralen verdampen dus niet mee met het water, maar blijven achter in de vorm van een laagje op de bodem van de pan of het oppervlak van het water.
Deze mineralen in hard water beïnvloeden de smaak van dranken zoals koffie en thee. Hoe deze smaak wordt ervaren is persoonlijk. Zo kan het voor sommigen een ongewenste smaak geven, voor anderen een intensere smaak. De mineralen voegen namelijk nieuwe smaakstoffen toe aan het drankje. Dit komt door chemische reacties tussen de smaakstoffen in de koffie of thee en de mineralen.
De achtergebleven mineralen in hard water leiden tot een vervelend probleem: kalkaanslag. Dit kun je zien in de vorm van een witte laag onderin jouw waterkoker of bijvoorbeeld op de tegels in de badkamer. Deze laag ontstaat wanneer water wordt verwarmd, waardoor deze mineralen neerslaan en zich op oppervlakten vastzetten.
Wist je ook dat door hard water zeep minder goed schuimt? De mineralen in hard water hechten zich namelijk aan de zeepmoleculen. Dat heeft tot gevolg dat er minder zeepmoleculen beschikbaar zijn om schuim te vormen.
Daarnaast zorgt hard water ervoor dat het haar pluiziger wordt en de huid uitdroogt. Dit komt doordat de mineralen zich op de huid en het haar afzetten. Hierdoor ontstaat er een laagje op de huid en het haar. Het laagje blokkeert de natuurlijke oliën op de huid, wat zorgt voor een drogere huid. Ook maakt het je haar minder glad, omdat het laagje zich op de haarschacht hecht.
Hoe kun je weten of je hard of zacht water hebt?
Er zijn verschillende manieren om het watertype in jouw regio te achterhalen:
- Zichtbare kalkaanslag: de eenvoudigste manier is om te kijken naar de aanwezigheid van kalkaanslag. Denk hierbij aan je douchekop, kraan, maar ook glazen en huishoudelijke apparaten. Overmatige kalkaanslag duidt op hard water.
- Zeep en schoonmaakmiddelen: schuimt je zeep, shampoo of schoonmaakmiddel minder goed? En lijken ze minder effectief? Dit kan wijzen op hard water.
- Huid- en haarconditie: voelt je huid droog aan na het douchen? Is het bijvoorbeeld schilferig, rood, of heb je last van jeuk? Of is je haar pluizig? Ook dit kan duiden op de aanwezigheid van hard water.
- Teststrips voor waterhardheid: er zijn ook handige teststrips beschikbaar waarmee je de waterhardheid snel en eenvoudig thuis kunt meten. Deze strips veranderen van kleur nadat je ze in contact brengt met water, afhankelijk van de hoeveelheid van de mineralen in het water. Zo wordt de strip groen of blauw als het water zacht is, geel als er een gemiddelde hardheid is, en rood als het water hard is.
- Leverancier: je kunt contact opnemen met je lokale waterleverancier om te weten wat de waterhardheid in jouw gebied is. Typ hiervoor in Google ‘’waterleverancier [jouw woonplaats]’’ om de website van jouw waterleverancier te vinden. Als je een waterrekening ontvangt kun je hier ook de leverancier vinden. Kom je er niet achter wie de leverancier is? Bel dan de gemeente waarin je woont. Zij verwijzen je door naar de juiste leverancier.
Tip: via onze waterhardheidstest kun je ook de hardheid van jouw water controleren. Voer je postcode, plaats of gemeente in en ontvang direct de uitslag.
Wat is gezonder: hard of zacht water?
Er is niet direct een helder antwoord te geven op welk type water nu gezonder is. De keuze tussen hard of zacht water is vaak persoonlijk. Als het gaat om de huid en het haar, is zacht water vriendelijker (het voorkomt droogheid en pluis). Daarnaast verlengt het de levensduur van apparaten. Een waterontharder haalt de mineralen calcium en magnesium uit het water, waardoor het water minder hard wordt. Het doel is niet om ze helemaal weg te halen, maar om de hardheid van het water te verminderen.
Waterontharding als oplossing
Heb je last van hard water en wil je genieten van de voordelen van zacht water? Dan biedt waterontharding de oplossing. Dit proces vermindert de mineralen in hard water, waardoor het water zijn zachtheid behoudt en de vorming van aanslag op apparaten wordt voorkomen.
Door middel van ionenwisseling filteren onze waterontharders kalk uit het water, waardoor er zacht water overblijft. Als je meer wil weten, leggen we je hier uit hoe een waterontharder werkt.
Met een passie voor zacht water en meer dan 40 jaar ervaring bieden we doeltreffende oplossingen voor hard water in Nederland. Om iedereen van zacht water te laten genieten, hebben we veel verschillende en goede waterontharders van hoge kwaliteit voor zowel de zakelijke als particuliere markt. Vraag een gratis advies op maat aan en ontdek zelf de voordelen.
Leo R. Bekker uit Julianadorp: “Een glas water smaakt beter”
“Waterontharder ‘Tara 19’ nu 3 weken in gebruik en wij zijn zeer tevreden met het resultaat. Een glas water smaakt beter en we zien direct het verschil met de kalkaanslag op kranen glazen douchecabine e.d. Ook gebruiken we nu halve blokjes in de vaatwasser en minder wasmiddel in de wasmachine, het resultaat is prima. Ook de plaatsing verliep vlot, netjes en zonder problemen.”
Tamara uit Lelystad: “Geen moment spijt van gehad!”
“Ik merk duidelijk verschil in de douche en apparaten nu er geen kalk meer in het water zit. Het water is ook echt zachter.”
Geschreven door Marnelle Schipper
Marnelle Schipper vervult met trots de rol van copywriter bij Remon Waterontharders, waar haar creativiteit en expertise bijdragen aan de groeiende aanwezigheid van het bedrijf in de waterbehandelingsindustrie.
Marnelle heeft een waterontharder van Remon Waterontharder in haar eigen huis. Dit zorgt ervoor dat ze vanuit eigen ervaringen kan schrijven over de onderwerpen die je kan lezen op deze website.
Gecontroleerd door Marcel de Vries
Marcel de Vries werkt als bedrijfsleider bij Remon Waterontharders. Met meer dan tien jaar ervaring bij het bedrijf heeft Marcel kennis en expertise in waterbehandeling opgedaan. Hij begon zijn carrière bij Remon Waterontharders als marketingmanager. Deze rol omvatte de ontwikkeling en implementatie van marketingstrategieën, wat de basis vormde voor zijn huidige positie.
Marcel behaalde een Bachelor of Commerce (B.Com.) in Marketing/Commerciële Economie met een specialisatie in marketingmanagement van de NHL Hogeschool. Zijn opleiding voorzag hem van de kennis en vaardigheden voor het analyseren van problemen en het nemen van strategische beslissingen.
Als bedrijfsleider bij Remon Waterontharders in Leek, Groningen, speelde Marcel een rol in de groei en het succes van het bedrijf. Hij leidt een team met focus op innovatie, klanttevredenheid en operationele kwaliteit.