Gratis montage actie!

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

BTW-vrije dagen!

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Eindejaarsactie

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Gratis montage actie!

Profiteer alleen vandaag nog van 300 euro korting tijdens de herfstactie!

BTW-vrije dagen!

Hoe kan ik kalk verwijderen?

We hebben allemaal wel eens te maken gehad met kalkaanslag. Het is die vervelende, witte aanslag die zich vormt op kranen, tegels en apparaten. Niet alleen is het lelijk om naar te kijken, maar het kan ook problemen veroorzaken, zoals verstopte leidingen en verminderde prestaties van apparaten.

Inhoudsopgave

Wat is kalk en hoe ontstaat het?

Kalk is een verzameling van mineralen, dat bestaat uit calcium en magnesium. Het water in onze waterleidingen heeft deze mineralen van nature. Wanneer water verdampt, blijven de mineralen achter en vormen ze kalkaanslag. Naast verdamping zijn er ook andere factoren die bijdragen aan de vorming van kalk. 
  • • De hardheid van het water is een belangrijke factor. Hoe harder het water, hoe meer mineralen het bevat en hoe meer kalkaanslag er zal ontstaan. 
  • • De temperatuur van het water speelt ook een rol. Warm water zorgt namelijk voor snellere kalkvorming, omdat het de mineralen sneller doet verdampen. Ook de snelheid waarmee het water verdampt, heeft invloed op de vorming van kalkaanslag.

Waar komt hard water vandaan?

Het water dat we gebruiken in onze huizen komt meestal uit bronnen, zoals rivieren, meren en grondwater. Tijdens het transport naar onze huizen kan het water mineralen oppikken, waaronder calcium en magnesium. Deze mineralen zijn van nature aanwezig in de aardkorst en worden opgelost in het water. Hierdoor ontstaat hard water dat uiteindelijk kalkaanslag kan veroorzaken.

Manieren om kalk te verwijderen

Nu we weten hoe en waar kalkaanslag ontstaat, gaan we verschillende methoden bespreken om kalk te verwijderen.

Voordat we ingaan op de manieren, is het belangrijk om te weten dat kalkaanslag niet alleen een zichtbaar probleem is, maar ook schadelijk kan zijn voor je apparaten en leidingen. Het kan de waterstroom belemmeren en de levensduur van je apparatuur verkorten. Daarom is het belangrijk om regelmatig kalkaanslag te verwijderen en preventieve maatregelen te nemen.

Om kalkaanslag te voorkomen, zijn er verschillende manieren beschikbaar. Zo kunnen waterontharders worden gebruikt om de mineralen uit het water te verwijderen.

Regelmatige schoonmaakbeurten met speciale ontkalkingsmiddelen helpen om bestaande kalkaanslag te verwijderen. Het is belangrijk om te beseffen dat het verwijderen van kalkaanslag een terugkerende taak kan zijn, hoewel het gebruik van een waterontharder de vorming ervan verminderd.

Natuurlijke manieren voor het verwijderen van kalk

Als je liever geen chemische producten gebruikt, zijn er verschillende natuurlijke manieren die je kunt proberen.

Witte azijn

Witte azijn is bijvoorbeeld een geweldig ingrediënt om kalkaanslag te verwijderen. Meng wat witte azijn met water en gebruik het mengsel om de kalkaanslag weg te schrobben. De zure eigenschappen van azijn helpen bij het oplossen van de kalkaanslag, terwijl het water helpt om de resten weg te spoelen.

Citroenzuur

Een andere natuurlijke kalkverwijderaar is citroenzuur. Citroenzuur is een natuurlijk zuur dat effectief is in het afbreken van kalkaanslag. Je kunt eenvoudig wat citroensap op de kalkaanslag aanbrengen en het vervolgens met een spons of borstel schoonmaken. Het zuur zal de kalkaanslag afbreken en het oppervlak weer schoon en glanzend maken.

Andere middelen

Naast azijn en citroenzuur zijn er nog andere natuurlijke manieren die je kunt proberen, zoals het gebruik van bakpoeder. Deze ingrediënten hebben ook kalkverwijderende eigenschappen en kunnen handig zijn bij het verwijderen van hardnekkige kalkaanslag.

Chemische producten voor het verwijderen van kalk

Als je de voorkeur geeft aan een krachtigere aanpak, zijn er tal van chemische producten op de markt die speciaal zijn ontworpen om kalkaanslag te verwijderen. Deze producten bevatten meestal zuren die de kalk oplossen, waardoor het gemakkelijker te verwijderen is.

Een veelvoorkomend chemisch product voor het verwijderen van kalk is ontkalker, bekend onder de merknamen als ‘Antikal’, ‘HG’ of ‘Dubro’. Ontkalkers zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals vloeistoffen, gels en poeders. Ze bevatten sterke zuren, zoals zoutzuur of fosforzuur, die de kalkaanslag effectief kunnen oplossen.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van deze producten, aangezien ze vlekken kunnen veroorzaken en schadelijk kunnen zijn voor je huid en ogen. Zorg er bij het gebruik van deze producten altijd voor dat je de instructies op de verpakking volgt en de aanbevolen veiligheidsmaatregelen neemt.

Naast ontkalkers zijn er ook speciale reinigingsmiddelen voor specifieke oppervlakken, zoals kranen, douchekoppen en glazen douchedeuren. Deze producten zijn geformuleerd om kalkaanslag te verwijderen zonder de oppervlakken te beschadigen.

 

kalk verwijderen badkamer

Wat gebeurt er als ik kalkaanslag te lang laat zitten?

Kalkaanslag kan op den duur voor verschillende problemen zorgen als het niet tijdig wordt aangepakt:

  • • Verstoppingen: kalk kan zich opstapelen in leidingen, waardoor de waterstroom vermindert of zelfs geheel stopt. Dit kan leiden tot een verminderde waterdruk in douches en kranen.
  • • Verminderde efficiëntie van apparaten: kalkaanslag op verwarmingselementen van bijvoorbeeld boilers en wasmachines zorgt ervoor dat deze apparaten harder moeten werken, wat resulteert in een hoger energieverbruik.
  • • Slijtage van apparatuur: kalk kan de levensduur van apparaten aanzienlijk verkorten. Wasmachines, boilers, koffiezetapparaten en andere apparatuur kunnen eerder kapotgaan vanwege kalkaanslag.
  • • Onaantrekkelijk uiterlijk: kalkvlekken en kalkaanslag kunnen oppervlakken en apparaten er oud en onverzorgd uit laten zien.
  • • Groei van bacteriën: in kalkaanslag kunnen zich gemakkelijk bacteriën nestelen. Vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer kan dit leiden tot onhygiënische omstandigheden.

Het is belangrijk om te onthouden dat, welke manier je ook kiest, regelmatig onderhoud de vorming van kalkaanslag kunnen verminderen. De installatie van een waterontharder, het schoonmaken van je apparaten en het regelmatig ontkalken van je leidingen kunnen allemaal helpen om kalkaanslag te voorkomen.

Preventieve maatregelen tegen kalkaanslag

Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus laten we eens kijken naar enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen om kalkaanslag te voorkomen.

Dagelijkse gewoontes om kalkaanslag te voorkomen

Naast het gebruik van een waterontharder, zijn er ook enkele dagelijkse gewoontes die je kunt aannemen om kalkaanslag te voorkomen. Een van de belangrijkste is het regelmatig schoonmaken van oppervlakken waar kalkaanslag kan ontstaan. Door regelmatig te poetsen, voorkom je dat kalk zich ophoopt en moeilijker te verwijderen is. Daarnaast kun je er ook voor zorgen dat je douchekoppen en kranen regelmatig ontkalkt om verstoppingen te voorkomen.

Waterontharders

Een van de best werkende manieren om kalkaanslag te voorkomen, is het installeren van een waterontharder. Dit apparaat verwijdert de mineralen uit het water, zodat er minder kalkaanslag ontstaat. Waterontharders zijn er in verschillende maten en prijsklassen, dus er is voor elk huishouden wel een geschikte optie.

Waterontharder Remon

Einde kalkaanslag en er is drinkbaar water

“Waar ik woon, is het water zo kalkrijk dat het echt niet lekker is om te drinken. Overal zit kalk: douchekop regelmatig schoonmaken; waterkoker; kan niet goed zijn voor apparaten. Monteur werkte snel en netjes. Uitleg had misschien uitgebreider gekund en rustiger, maar boekje dat erbij zit, is ook zeer duidelijk.”

20 september 2023 – Louise uit Oss

De aankoop perfect geregeld.

Vriendelijke monteur die meedacht en de juiste oplossing voor de plaatsing bedacht. Snel en netjes gewerkt. Zacht water is gewoon heerlijk. Het resultaat is nog beter dan we verwacht hadden. Smaak van het water vinden wij beter. Het water voelt totaal anders en eindelijk geen kalkaanslag meer in pannen, waterkoker, koffiezetapparaat, douche etc. Een genot!

29 oktober 2023 – Math uit Sint-Odiliënberg

Meer informatie over waterontharders?

Open chat
Hallo,

Bedankt dat u contact opneemt. Deze chat is enkel bedoeld voor offerte aanvragen. Overige vragen kunnen via ons telefoonnummer of contactformulier worden gesteld.