Gratis montage actie!

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Gratis montage actie!

Hoe werkt een waterontharder?

Hoe werkt een waterontharder precies en waarom is zout nodig om zacht water te krijgen? Als u leest over een waterontharder, komen deze vragen wellicht bij u op. Wij leggen u graag uit hoe een waterontharder werkt.

De werking van een Remon waterontharder

Onze waterontharders werken op basis van ionenwisseling. Een ionenwisselaar verwijdert deeltjes (ionen) uit vloeistoffen (water). Dit gebeurt door middel van harsbolletjes die geladen zijn met natriumionen. De geladen harsbolletjes zorgen dat het calcium uit het water gefilterd wordt. Wanneer de harsbolletjes verzadigd zijn met calciumdeeltjes, moet de ontharder gespoeld worden. Dit wordt ook wel regenereren genoemd. Tijdens het regeneratieproces wordt het hars schoongespoeld met pekelwater dat direct wordt afgevoerd naar het riool. Het pekelwater komt dus nooit in aanraking met het drinkwater. Het drinkwater smaakt dus ook niet zout. Bekijk hieronder stapsgewijs hoe onze waterontharders werken.

De werking van een waterontharder in 4 stappen

1.

In de harscilinder bevinden zich harsbolletjes die geladen zijn met natriumionen. Het binnenkomende harde water stroomt door de harscilinder, waar de kalkaanslag vormende deeltjes (calcium en magnesium) worden uitgewisseld tegen natriumionen.

2.

Door de ionenuitwisseling raakt de hars na enige tijd verzadigd met calcium- en magnesiumionen. Op dat moment moet de ontharder gespoeld worden, dit wordt ook wel regenereren genoemd. Het regenereren start automatisch wanneer de hoeveelheid water is bereikt.

3.

Tijdens het regeneratieproces wordt pekelwater uit het pekelreservoir naar de harscilinder gezogen. Het pekelwater spoelt de opgevangen calcium- en magnesiumionen van de harsbolletjes, waardoor het hars weer schoon is om nieuwe ionen aan te trekken.

4.

Het spoelwater uit de harscilinder wordt via de afvoerslang naar het riool afgevoerd, waardoor het niet in aanraking komt met het drinkwater. Het zachte water verlaat de waterontharder richting de verbruiksleiding.

Een waterontharder zorgt voor 100% kalkvrij water

Het resultaat van een waterontharder mag er zeker zijn! U kunt namelijk genieten van 100% kalkvrij water. Op de afbeelding hiernaast ziet u hoe de waterontharder werkt en hoe het apparaat van hard water, zacht water maakt. 

Hoe werkt een waterontharder samengevat

Een waterontharder verwijdert calcium- en magnesiumionen uit hard water door ze te vervangen door andere ionen, zoals natrium. Hierdoor wordt de hardheid van het water verminderd, waardoor het effect van kalkaanslag op leidingen en apparaten verminderd wordt. Het proces gebeurt meestal met behulp van ionenuitwisseling via de harscilinder.

Het regenereren van een waterontharder

Regenereren is het proces waarbij het hars van een waterontharder wordt schoongemaakt en weer opgeladen met natriumionen. Dit gebeurt wanneer het hars vol is met calcium- en magnesiumionen en niet langer effectief is in het verminderen van de hardheid van het water. Het regenereren moet regelmatig plaatsvinden om de werking van de waterontharder te kunnen garanderen.

Meer weten over onze waterontharder?

Open chat
Hallo,

Bedankt dat u contact opneemt. Deze chat is enkel bedoeld voor offerte aanvragen. Overige vragen kunnen via ons telefoonnummer of contactformulier worden gesteld.