Gratis montage actie!
BTW-vrije dagen!
Nieuws Hoe werkt een waterontharder?
Er bestaan verschillende soorten waterontharders, met elk hun unieke werking. We onderscheiden er twee: de magnetische waterontharder en de ionenwisselaar. Aangezien de ionenwisselaar de enige variant is die zorgt voor 100% kalkvrij water, lichten we die in dit blog uitgebreid toe.
De basis van een waterontharder is een harscilinder: een kunststof fles die gevuld is met kunsthars. Dit kunsthars bevat positief geladen deeltjes, ook wel ionenwisselaars genoemd. Het water dat de leiding binnenkomt, stroomt met diezelfde snelheid door de harscilinder heen. Hierbij worden de calcium- en magnesiumionen, die verantwoordelijk zijn voor de hardheid van het water, uitgewisseld met de positief geladen ionen in het kunsthars. Doordat het hars positief geladen is en het kalk in het water negatief, worden de kalkdeeltjes aangetrokken en vastgehouden in het kunsthars. Op deze manier zorgt de waterontharder voor kalkvrij water, wat resulteert in voordelen zoals geen kalkaanslag en een langere levensduur van huishoudelijke apparaten.
Met een testset kun je de hardheid van het water dat bij jou rechtstreeks uit de kraan komt meten. Met de testset kun je de hardheid testen, door druppels vloeistof in je kraanwater te druppelen. Als de waterontharder goed functioneert, zal deze bij de eerste druppel groen kleuren.
Bij Remon Waterontharders leveren we deze testset bij onze waterontharders. Zodat je direct kunt zien dat je waterontharder functioneert.
Je kunt een waterontharder uitzetten, maar in de meeste gevallen is dit niet nodig. Ook niet als je bijvoorbeeld voor korte of langere tijd op vakantie gaat.
Bij Remon Waterontharders zetten we extra stappen om jouw kraanwater veilig te houden. Om bacterievorming in onze waterontharder te voorkomen hebben ze allemaal namelijk:
In de harscilinder bevinden zich harsbolletjes die geladen zijn met natriumionen. Het binnenkomende harde water stroomt door de harscilinder, waar de kalkaanslag vormende deeltjes (calcium en magnesium) worden uitgewisseld tegen natriumionen.
Door de ionenuitwisseling raakt de hars na enige tijd verzadigd met calcium- en magnesiumionen. Op dat moment moet de ontharder gespoeld worden, dit wordt ook wel regenereren genoemd. Het regenereren start automatisch wanneer de hoeveelheid water is bereikt.
Tijdens het regeneratieproces wordt pekelwater uit het pekelreservoir naar de harscilinder gezogen. Het pekelwater spoelt de opgevangen calcium- en magnesiumionen van de harsbolletjes, waardoor het hars weer schoon is om nieuwe ionen aan te trekken.
Het spoelwater uit de harscilinder wordt via de afvoerslang naar het riool afgevoerd, waardoor het niet in aanraking komt met het drinkwater. Het zachte water verlaat de waterontharder richting de verbruiksleiding.
Wanneer het kunsthars in de waterontharder verzadigd raakt met kalk, moet het apparaat worden geregenereerd. Dit gebeurt automatisch door een aantal zouttabletten op te lossen. Hierbij verdringt het natrium in het zout, het calcium uit de hars. Het calcium wordt via een afvoerslang naar het riool afgevoerd. Afhankelijk van de hoeveelheid water die je verbruikt, vindt deze regeneratie ongeveer eens per week of twee weken plaats.
Naast dit automatische proces, is onze waterontharder vrijwel onderhoudsarm. Dit komt door de ontsmettingsmodule en de unieke eigen ontwikkelde dubbele bodem. Deze bodem in het zoutreservoir zorgt ervoor dat klontvorming van het zout wordt beperkt. Het enige wat je eens per jaar zelf moet doen aan onderhoud, is het zoutreservoir schoonmaken.
Bij onze waterontharders duurt het regenereren 30 tot 90 minuten. Standaard vindt dit plaats om 02.00 uur ‘s nachts, maar dit tijdstip is gemakkelijk aan te passen. Als de waterontharder regenereert kun je nog steeds gebruik maken van het water.
Het water met het opgeloste zout en de kalk wordt weggespoeld via de riolering. Op deze manier komt het zoute water nooit in aanraking met het drinkwater, dus je proeft hier nooit iets van. Bovendien is het regeneratiezout dat wordt gebruikt niet schadelijk voor het milieu. Dit komt doordat de zouttabletten gemaakt zijn van natriumchloride, oftewel keukenzout, wat een natuurlijk product is.
Bij Remon Waterontharders bieden we een effectieve oplossing aan voor de problemen die ontstaan door hard water. We maken gebruik van ionenuitwisseling om hard water om te zetten in zacht water, wat resulteert in geen kalkaanslag en bescherming van huishoudelijke apparaten.
Om ervoor te zorgen dat de waterontharder optimaal blijft werken, is het belangrijk om het zoutreservoir jaarlijks te onderhouden en periodiek te controleren. Als je meer wilt weten over Remon Waterontharders of geïnteresseerd bent in de aanschaf van een waterontharder, neem dan contact met ons op of plan eenvoudig een adviesgesprek op maat in.
Dagelijks 45 servicemonteurs onderweg
Showroom
Van der Waalspark 26
9351 VC Leek
Ospel
Visvijverweg 6
6035 SM Ospel
Nederland
Dalfsen
De Singel 11
7722 RR Dalfsen
Nederland
Opent binnenkort
Remon Waterontharders
Van der Waalspark 26
9351 VC Leek
Toen mijn zus kwam logeren was het eerste dat haar opviel het zachte water dat uit de kraan kwam.. Lees meer
© Remon waterontharders 2023