Gratis montage actie!

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

BTW-vrije dagen!

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Black Friday Actie!

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Remon bestaat 45 jaar! 

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Herfstactie

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Gratis montage actie!

Voorjaarsactie

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Profiteer van 250 euro korting tijdens de herfstactie!

Nazomeractie t/m 30 september

BTW-vrije dagen!

Remon Nazomeractie!

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Kalkaanslag in wc-pot

Zie je een hardnekkige witte of bruine aanslag aan de binnenkant van jouw wc-pot? Dan heb je te maken met kalkaanslag: een probleem dat ontstaat als er gebruik wordt gemaakt van hard water.  Kalkaanslag in de wc-pot is meer dan alleen een lelijk gezicht. Die hardnekkige witte of bruine aanslag zorgt voor vervelende gevolgen waar je liever niet aan denkt.

Gelukkig is er wat aan te doen. We vertellen je hoe het ontstaat, geven je tips om kalkaanslag in je wc-pot te verwijderen en een handige oplossing om kalkaanslag in je wc-pot voor eens en altijd te voorkomen.

Hoe ontstaat kalkaanslag in de wc-pot?

Kalkaanslag in de wc-pot ontstaat door mineralen in het water. Hard water bestaat uit kalk, een combinatie van kleine deeltjes als calcium en magnesium. Wanneer het water in de wc-pot verdampt, blijven deze deeltjes achter en vormen ze kalkaanslag op de wc-pot.

Daarnaast bestaat urine ook uit mineralen als calcium, magnesium en fosfaat die reageren met kalkdeeltjes en zo kalkaanslag stimuleren. Als de wc-pot niet regelmatig wordt schoongemaakt (minstens één keer per week), is het makkelijker voor kalkdeeltjes om zich op te hopen.

De gevolgen

Als kalkaanslag in de wc niet verwijderd wordt en het blijft ophopen, zorgt dat voor vervelende gevolgen:

  • – Vlekken op de toiletbril en vloer: kalkaanslag veroorzaakt vlekken op de toiletbril en de vloer rond de wc-pot. Deze vlekken zijn niet alleen een lelijk gezicht, maar ook moeilijk te verwijderen.
  • – Onaangename geurtjes: kalkaanslag is ook een bron van onaangename geurtjes in de badkamer. De bacteriën die zich in de kalkdeeltjes ophopen, produceren gassen die een vieze geur veroorzaken.
  • – Onhygiënische uitstraling: kalkaanslag ziet er vies en onverzorgd uit. Dit beïnvloedt de uitstraling van je hele badkamer.
  • – Verstopte sproeiers: in sommige wc-potten bevinden zich sproeiers die water gebruiken om de toiletbril te reinigen. Als kalkaanslag niet wordt verwijderd, raken deze sproeiers verstopt, waardoor ze niet meer goed functioneren.
  • – Moeilijker schoon te maken: kalkaanslag is hardnekkig en moeilijk te verwijderen. Dit kost je extra tijd en moeite tijdens het schoonmaken.
  • – Beschadiging van de wc-pot: in extreme gevallen beschadigt kalkaanslag de wc-pot. De kalkdeeltjes verstoppen dan de poriën van de keramiek, waardoor het materiaal poreus wordt. Dit leidt tot scheuren en lekken.

Tips om kalkaanslag in je wc-pot te verwijderen

Er zijn verschillende manieren om kalkaanslag te verwijderen. Dit is mogelijk met zowel natuurlijke middelen als een kalkverwijderaar.

Natuurlijke middelen

  • – Azijn: giet een scheut azijn in de pot en laat het een paar uur inwerken, minimaal 2-3 uur. Borstel daarna de pot schoon met een toiletborstel.
  • – Citroensap: snijd een citroen doormidden en wrijf met de snijkant over de kalkaanslag. Laat het citroensap even inwerken; hierbij kun je denken aan 15-30 minuten. Borstel vervolgens de pot schoon.
  • – Baking soda: strooi baking soda in de pot en giet er azijn overheen. Het mengsel zal gaan bruisen. Laat het mengsel ongeveer 30 minuten tot een uur inwerken. Borstel daarna de pot schoon met een toiletborstel.
  • – Kalkverwijderaar: een krachtig middel die kalkaanslag snel en effectief verwijdert. Deze is verkrijgbaar in verschillende soorten, waaronder vloeibare kalkverwijderaars, gekalkverwijderaars en poederkalkverwijderaars.

Handige tips

Draag altijd handschoenen tijdens het schoonmaken. Dit beschermt je handen tegen de schoonmaakmiddelen en zorgt voor een hygiënische reiniging. Zorg er ook voor dat de badkamer goed geventileerd is tijdens het schoonmaken, door bijvoorbeeld je ramen open te zetten of met een afzuigventilator. Dit helpt bij het afvoeren van dampen van schoonmaakmiddelen.

Lees altijd de veiligheidsinstructies op de verpakking, zowel voor natuurlijke middelen als een chemische kalkverwijderaar. Volg deze instructies op om het product correct en veilig te gebruiken.

Als je natuurlijke middelen gebruikt, test deze dan eerst op een onopvallende plek om er zeker van te zijn dat ze geen schade veroorzaken aan het oppervlak van je wc-pot.

Zo voorkom je kalkaanslag in je toilet

In plaats van kalkaanslag achteraf te moeten verwijderen in je toilet, is het nóg makkelijker om het te voorkomen. Zo doe je dat:

Reinig je wc-pot regelmatig

Over het algemeen is het aan te raden om de wc-pot minstens één keer per week schoon te maken met een toiletborstel en schoonmaakmiddel. Dit helpt om kalkdeeltjes te verwijderen en te voorkomen dat ze zich ophopen.

Spoel de wc-pot na elk gebruik door

Dit is de eenvoudigste manier om kalkaanslag te voorkomen. Door de wc-pot na elk gebruik goed door te spoelen, voorkom je dat urine en andere resten in de pot blijven zitten en kalkaanslag veroorzaken.

Spoel eventueel de wc-pot met een krachtige straal water. Zo worden kalkdeeltjes die zich al aan de wanden hebben gehecht, losgemaakt en weggespoeld.

Gebruik een waterontharder

Een waterontharder haalt kalk uit het water, waardoor kalkaanslag in de hele woning wordt verminderd – en dus ook in je wc-pot. Dit is een effectieve manier om kalkaanslag te voorkomen, maar het is wel een investering.

Er zijn verschillende soorten waterontharders op de markt. Laat je goed adviseren over de juiste waterontharder voor jouw woning. De beste waterontharder is er een die werkt met een bewezen onthardingsmethode.

Remon Waterontharders: de oplossing tegen kalkaanslag

Ben je het zat om hardnekkige kalkaanslag in je wc-pot te bestrijden? Je kunt een waterontharder kopen, dan behoort kalkaanslag voorgoed tot het verleden.

De waterontharders van Remon Waterontharders maken gebruik van een bewezen onthardingsmethode met ionenwisseling. Dit betekent dat de kalkdeeltjes in het water worden vervangen door onschadelijke natriumdeeltjes. Het resultaat? Zacht, kalkvrij water dat tal van voordelen met zich meebrengt, zoals een zachtere huid en glanzender haar, en een langere levensduur van je apparaten.

Met een waterontharder kies je voor een preventieve oplossing tegen kalkaanslag. Het onderhoud is minimaal; slechts eens per jaar moet je het onthardingszout bijvullen. Zo hoef je nooit meer bezig te zijn met het verwijderen van kalkaanslag en ben je verzekerd van een kalkvrije wc-pot en een huis vrij van kalkaanslag.

Meer weten over onze waterontharder?

Open chat
Hallo,

Bedankt dat u contact opneemt. Deze chat is enkel bedoeld voor offerte aanvragen. Overige vragen kunnen via ons telefoonnummer of contactformulier worden gesteld.