Gratis montage actie!

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

BTW-vrije dagen!

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Eindejaarsactie

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Gratis montage actie!

Voorjaarsactie

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Profiteer alleen vandaag nog van 300 euro korting tijdens de herfstactie!

Vakantiegeld-actie

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Summer Sale t/m 31 juli

BTW-vrije dagen!

Remon Waterontharder

Remon Summer Sale

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Kalkaanslag op kranen

Kalkaanslag op kranen

Vraag je je af hoe je kalkaanslag op kranen voorkomt en verwijdert? Kalkaanslag op kranen is een veelvoorkomend probleem. Het ziet er niet alleen onaantrekkelijk uit, maar het beschadigt ook de kranen en belemmert de waterstroom. We delen graag tips over het voorkomen en verwijderen van kalkaanslag op kranen.

Oorzaken van kalkaanslag op kranen

Kalkaanslag op kranen ontstaat door verschillende redenen.

 • •  Hard water: water met een hoog kalkgehalte, ook wel hard water genoemd, is de hoofdoorzaak van kalkaanslag. Kalk is een mineraal dat van nature voorkomt in water, vooral in gebieden met hard water. Als water verdampt, blijft de kalk achter in de vorm van witte aanslag.
 • •  Waterdruppels: waterdruppels die op kranen achterblijven bevatten opgeloste mineralen, zoals calciumcarbonaat. Wanneer het water verdampt, blijft het calciumcarbonaat achter op de kraan, waardoor een witte kalkachtige laag ontstaat. Deze laag stapelt zich op en vormt zichtbare kalkaanslag.
 • •  Zeepresten: zeepresten op kranen mengen met calcium en magnesium in het water, waardoor zeepaanslag ontstaat. De plakkerige zeepresten blijven makkelijk aan de kraan plakken. Op deze laag zetten kalkdeeltjes zich af en hopen ze zich op, wat leidt tot de vorming van kalkaanslag.
kalkaanslag op kranen

Tips om kalkaanslag op kranen te voorkomen

Kalkaanslag is een hardnekkig probleem om te verwijderen. Volg deze tips om effectief kalkaanslag op je kranen te voorkomen, waardoor je langer je kranen glanzend houdt.

Gebruik zacht water

Wanneer je in een gebied met hard water woont, is het gebruik van een waterontharder een handige oplossing. Een waterontharder verwijdert kalk uit het water, waardoor je kranen langer schoon blijven en kalkaanslag wordt voorkomen.

Tip: weet je niet hoe hard het water in jouw regio is? Hier bereken je gemakkelijk jouw waterhardheid.

Droog kranen na gebruik

Na het douchen, baden of schoonmaken is het belangrijk om je kranen goed af te drogen. Het vocht dat op de kranen achterblijft, verdampt hierdoor niet en laat geen witte aanslag achter. Dit is een makkelijke gewoonte die bijdraagt aan het behoud van de glans.

Verwijder zeepresten

Direct na het schoonmaken is het belangrijk om zeepresten te verwijderen. Zeepresten vermengen zich zoals eerder beschreven met kalk en dragen hierdoor bij aan de vorming van kalkaanslag.

Gebruik antikalkproducten

Wil je een extra laag bescherming toevoegen tegen kalkaanslag? Kies dan voor het gebruik van antikalkproducten. Deze speciale producten zijn ontworpen om kalkvorming te verminderen.

Tips om kalkaanslag op kranen te verwijderen

Met de juiste aanpak en natuurlijke middelen laat je je kranen weer glanzen. Hier zijn enkele effectieve tips.

Ontkalkingsmiddel

Ontkalkingsmiddelen zijn erop gemaakt om bestaande kalkaanslag te verwijderen. Volg de aanwijzingen op de verpakking van het ontkalkingsmiddel. Breng het aan op de kranen, laat het inwerken en spoel grondig af met water.

Zo gebruik je het:

 1. Breng het ontkalkingsmiddel aan op de kraan volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 2. Laat het ontkalkingsmiddel intrekken.
 3. Spoel de kraan goed af met water.

Azijn

Azijn is een krachtig natuurlijk middel tegen kalkaanslag. Meng gelijke delen witte azijn en water. Breng dit mengsel aan op de kranen, laat het ongeveer 15-30 minuten inwerken bij lichte kalkaanslag en 30-60 minuten bij heftige kalkaanslag. Spoel het daarna grondig af met water. Azijn helpt niet alleen bij het verwijderen van kalk, maar laat ook je kranen glanzen.

Zo gebruik je het:

 1. Verdun azijn met water in een verhouding van 1:4.
 2. Breng het mengsel aan op de kraan.
 3.  Laat het mengsel intrekken.
 4. Spoel de kraan goed af met water.

Citroenzuur

Citroenzuur is een milieuvriendelijk alternatief voor het verwijderen van kalkaanslag. Voeg citroenzuur toe aan water, breng het aan op de kranen, laat het ongeveer 15-30 minuten inwerken bij lichte kalkaanslag en 30-60 minuten bij heftige kalkaanslag. Spoel het vervolgens goed af met water. Citroenzuur heeft ook een aangename geur en laat je kranen sprankelend schoon achter.

Zo gebruik je het:

 1. Voeg citroenzuur toe aan water: 1-2 eetlepels bij lichte kalkaanslag, en 3-4 eetlepels bij heftige kalkaanslag.
 2. Breng het mengsel aan op de kraan.
 3. Laat het mengsel intrekken.
 4. Spoel de kraan goed af met water.

Extra tips

Hier zijn nog wat extra tips om kalkaanslag op kranen te verwijderen.

Voordat je begint

Test het product eerst op een onopvallende plaats. Breng een kleine hoeveelheid van het product aan op een onopvallend deel van de kraan om te controleren of het materiaal niet wordt beschadigd. Vermijd ook het gebruik van schuurmiddelen. Deze veroorzaken krassen op de kraan. Kies in plaats daarvan voor een mild product of een natuurlijke ontkalker.

Na het verwijderen van de kalkaanslag

Als je klaar bent met het verwijderen van de kalkaanslag, spoel dan de kraan goed af met water. Zorg ervoor dat alle resten van het door jou gekozen middel worden verwijderd. Droog daarna de kraan goed af. Dit helpt om te voorkomen dat er nieuwe kalkaanslag ontstaat.

Geen last meer van kalkaanslag met Remon Waterontharders

Ook al doe je je best om alles schoon te houden, kalkaanslag op kranen blijft een terugkerend probleem – vooral als je hard water hebt. Met de juiste preventieve maatregelen zorg je ervoor dat je kranen altijd mooi glanzend schoon blijven. Remon Waterontharders heeft een effectieve oplossing om kalkaanslag in je huis te verminderen.

Door middel van ionenwisseling worden de harde mineralen in het water vervangen door onschadelijke natriumdeeltjes. Zo wordt de vorming van kalkaanslag op kranen en andere oppervlakken verminderd. Geniet van zacht en kalkvrij water en nog veel meer voordelen van een waterontharder.

Waarom kiezen voor Remon Waterontharders

Bij Remon Waterontharders hebben we meer dan 20 jaar ervaring in het leveren van waterontharders die zorgen voor zacht en kalkvrij water. Of het nu voor thuisgebruik is of voor bedrijven, onze systemen zijn gemaakt om effectief te zijn, betrouwbaar te werken en te voldoen aan de hoogste normen voor waterbehandeling.

Als je genoeg hebt van die vervelende witte aanslag op je kranen en andere oppervlakken, dan helpen wij je graag. Neem gewoon vrijblijvend contact op met Remon Waterontharders voor gratis advies op maat.

Ontdek zelf hoe onze slimme waterontharders helpen om je huis gemakkelijk te onderhouden en kalkvrij te maken.

Meer weten over onze waterontharder?

Geschreven door Marnelle Schipper

Marnelle Schipper vervult met trots de rol van copywriter bij Remon Waterontharders, waar haar creativiteit en expertise bijdragen aan de groeiende aanwezigheid van het bedrijf in de waterbehandelingsindustrie.

Marnelle heeft een waterontharder van Remon Waterontharder in haar eigen huis. Dit zorgt ervoor dat ze vanuit eigen ervaringen kan schrijven over de onderwerpen die je kan lezen op deze website.

Gecontroleerd door Marcel de Vries

Marcel de Vries werkt als bedrijfsleider bij Remon Waterontharders. Met meer dan tien jaar ervaring bij het bedrijf heeft Marcel kennis en expertise in waterbehandeling opgedaan. Hij begon zijn carrière bij Remon Waterontharders als marketingmanager. Deze rol omvatte de ontwikkeling en implementatie van marketingstrategieën, wat de basis vormde voor zijn huidige positie.

Marcel behaalde een Bachelor of Commerce (B.Com.) in Marketing/Commerciële Economie met een specialisatie in marketingmanagement van de NHL Hogeschool. Zijn opleiding voorzag hem van de kennis en vaardigheden voor het analyseren van problemen en het nemen van strategische beslissingen.

Als bedrijfsleider bij Remon Waterontharders in Leek, Groningen, speelde Marcel een rol in de groei en het succes van het bedrijf. Hij leidt een team met focus op innovatie, klanttevredenheid en operationele kwaliteit.

Open chat
Hallo,

Bedankt dat u contact opneemt. Deze chat is enkel bedoeld voor offerte aanvragen. Overige vragen kunnen via ons telefoonnummer of contactformulier worden gesteld.