Gratis montage actie!

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

BTW-vrije dagen!

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Eindejaarsactie

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Gratis montage actie!

Voorjaarsactie

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Profiteer alleen vandaag nog van 300 euro korting tijdens de herfstactie!

Vakantiegeld-actie

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Summer Sale t/m 31 juli

BTW-vrije dagen!

Remon Waterontharder

Remon Summer Sale

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Onderhoud waterontharder

Onderhoud waterontharder

Een waterontharder is een waardevolle toevoeging aan je huishouden, die dag in dag uit zorgt voor zacht water en allerlei andere voordelen van een waterontharder. Om te garanderen dat de waterontharder optimaal blijft werken, is het belangrijk om deze te onderhouden.

Gelukkig is waterontharder onderhoud een fluitje van een cent met een waterontharder van Remon Waterontharders. Deze heeft minimaal onderhoud nodig: eens per jaar moet je het zoutreservoir schoonmaken en het onthardingszout bijvullen (afhankelijk van het waterverbruik).

Op deze pagina bespreken we waarom onderhoud nodig is, hoe je bepaalt wanneer het tijd is, en bieden we praktische tips. Zo ben je er zeker van dat je waterontharder altijd klaar is om kalkproblemen te voorkomen en je apparaten te beschermen.

Waarom heeft een waterontharder onderhoud nodig?

 • – Optimale werking: waterontharder onderhoud zorgt ervoor dat de waterontharder efficiënt werkt en dat het water zacht blijft. Dit voorkomt kalkaanslag op kranen, douchekoppen, wasmachines en andere apparaten.
 • – Voorkom problemen: waterontharder onderhoud vermindert de kans op problemen door kalkaanslag, zoals verstoppingen, lekkages en andere problemen.
 • – Levensduur verlengen: waterontharder onderhoud draagt bij aan het behoud van de waterontharder, waardoor de levensduur wordt verlengd. Dit voorkomt schade aan de waterontharder en zorgt ervoor dat de regeneratie optimaal blijft verlopen.

Zo weet je of je waterontharder onderhoud nodig heeft

Hier zijn enkele tekenen die erop wijzen dat je waterontharder mogelijk onderhoud nodig heeft:

Verandering in schuimvorming

Let op of het schuim tijdens het badderen of douchen minder wordt dan normaal. Dit is een teken dat de waterontharder minder goed werkt.

Als je bij het afwassen merkt dat het schuim in het water minder wordt dan gebruikelijk, is dit ook een teken dat de waterontharder minder goed werkt.

Smaak- en geurverandering van water

Een goede waterontharder, zoals een waterontharder van Remon Waterontharders, zou de smaak van het water niet mogen beïnvloeden. Dit komt doordat de waterontharder het water alleen onthard, maar niet de andere stoffen in het water verandert.

Als je een lichte smaakverandering opmerkt, is dat normaal omdat onthard water ook anders smaakt dan hard water. Maar als de smaak aanzienlijk anders is dan normaal, wijst dit erop dat de waterontharder niet goed werkt

Zichtbare kalkaanslag

Controleer apparaten zoals kranen, badkamervloeren, douchekoppen en waterkokers op kalkaanslag. Als je kalkaanslag ziet, is dit een teken dat de waterontharder niet goed meer werkt – en heeft de waterontharder onderhoud nodig.

Toegenomen waterhardheid

Als je helemaal zeker wil weten wat de waterhardheid is, maak dan gebruik van een waterhardheidstest. Als de test aangeeft dat het water hard is, is het tijd voor waterontharder onderhoud.

Uit welke onderdelen bestaat de waterontharder?

Een waterontharder van Remon bestaat uit de volgende onderdelen:

Harscilinder

De harscilinder is het belangrijkste onderdeel van de waterontharder. Het is een kunststof fles die gevuld is met kunsthars. Dit kunsthars bevat positief geladen deeltjes waar het kalk zich aan hecht, ook wel ionenwisselaars genoemd. De harscilinder met onthardingszout zorgt ervoor dat het harde water zacht wordt gemaakt.

Zoutreservoir

Het zoutreservoir (of pekelreservoir) bevat pekel, een oplossing met zout. Deze pekel wordt gebruikt voor het regenereren van de harscilinder, waarbij het proces plaatsvindt waarbij de harscilinder wordt schoongemaakt en opnieuw gevuld met natriumionen.

Regulatiesysteem

Het regulatiesysteem is een soort ‘controlecentrum’ in de waterontharder. Het zorgt ervoor dat alles goed werkt, inclusief het schoonmaken van de harscilinder. 

Hoewel je het niet altijd kunt zien aan de buitenkant, kun je het vaak wel aanpassen met knoppen of een schermpje op de waterontharder. Hiermee kun je de instellingen veranderen en ervoor zorgen dat de waterontharder goed blijft werken.

Het regulatiesysteem zorgt ervoor dat de waterontharder op de juiste manier werkt. Het regelt onder andere de regeneratie van de harscilinder.

Aansluitingen

De waterontharder heeft aansluitingen voor de watertoevoer en de waterafvoer. De watertoevoer is de aansluiting waar het harde water de waterontharder binnenkomt. De waterafvoer is de aansluiting waar het zachte water de waterontharder verlaat.

Hebben deze onderdelen onderhoud nodig?

Een waterontharder van Remon Waterontharders is ontworpen met het oog op gebruiksgemak en minimaal onderhoud. Het enige onderdeel dat jaarlijks aandacht nodig heeft, is het zoutreservoir. Door dit reservoir één keer per jaar schoon te maken en het zout bij te vullen, zorg je ervoor dat het regeneratieproces soepel verloopt, zodat je altijd zacht water hebt. 

Hoe vaak het zout moet worden bijgevuld, hangt af van je waterverbruik. Als vuistregel zou je kunnen aanhouden dat je het zout één keer per maand controleert en als het nodig is, bijvult.

De overige onderdelen, zoals de harscilinder, het regulatiesysteem en de aansluitingen, vragen geen onderhoud. Dit maakt een waterontharder van Remon Waterontharders een praktische en onderhoudsarme toevoeging aan je huishouden.

Je waterontharder schoonmaken in 3 stappen

Houd je waterontharder in topconditie met deze eenvoudige jaarlijkse schoonmaakroutine, waardoor je het hele jaar geniet van zacht water.


Stap 1: Controleer de waterhardheid

Begin met het controleren van de waterhardheid. Je gebruikt hiervoor het beste de eerder genoemde waterhardheidstest. De waterhardheid is een graadmeter voor de hoeveelheid kalk in het water. Als de waterhardheid hoog is, is het belangrijk om vaker onderhoud uit te voeren.

Stap 2: Kijken en controle

Controleer of de waterontharder goed werkt. Let op lekkages en of de regeneratie regelmatig plaatsvindt. Als het zoutreservoir leeg is, zal de waterontharder niet regenereren. Controleer daarom of het zoutreservoir voldoende zout heeft.

Stap 3: Jaarlijks onderhoud – schoonmaken van het zoutreservoir

Voer jaarlijks onderhoud uit door het zoutreservoir schoon te maken. Het zoutreservoir is van groot belang voor het regeneratieproces. Verwijder eventuele klonten en vuil om een soepele werking te garanderen.

Het automatische onderhoud van Remon Waterontharders

Een van de voordelen van Remon Waterontharders is de minimale behoefte aan handmatig onderhoud. Dankzij het geavanceerde ontwerp en de unieke kenmerken van onze waterontharder is het onderhoud vrijwel automatisch.

Automatische regeneratie

Een waterontharder van Remon Waterontharders voert automatisch regeneratie uit wanneer het kunsthars verzadigd is met kalk. Dit proces gebeurt eens per week of twee weken, afhankelijk van je waterverbruik. Tijdens regeneratie lossen zouttabletten op en wordt het calcium uit het kunsthars verdrongen door natrium. Het calcium wordt via een afvoerslang naar het riool afgevoerd.

Onderhoudsarm dankzij unieke kenmerken

Naast het automatische regeneratieproces is een waterontharder van Remon Waterontharders voorzien van een ontsmettingsmodule en een eigen ontwikkelde dubbele bodem in het zoutreservoir. Deze kenmerken minimaliseren klontvorming van het zout, waardoor je hier zelf geen onderhoud aan hebt. Daarom is het afsluiten van een onderhoudscontract niet nodig.

Veelgestelde vragen

 • Waar blijft het zout?

  Het zout dat wordt gebruikt om een waterontharder te regenereren, blijft niet in de waterontharder. Het wordt samen met het opgeloste kalk weggespoeld via de riolering. Op deze manier komt het zoute water nooit in aanraking met het drinkwater, dus je proeft hier nooit iets van.

 • Hoe maak je het zoutreservoir schoon?

  Om het zoutreservoir van je waterontharder schoon te maken, volg je deze stappen:

  1. Schakel de waterontharder uit en laat hem leeglopen.
  2. Verwijder het zoutreservoir uit de waterontharder.
  3. Spoel het zoutreservoir goed af met schoon water.
  4. Gebruik een mild schoonmaakmiddel, zoals afwasmiddel, om het zoutreservoir te reinigen.
  5. Spoel het zoutreservoir opnieuw goed af met schoon water.
  6. Laat het zoutreservoir drogen voordat je het weer in de waterontharder plaatst.

Meer weten over onze waterontharder?

Geschreven door Marnelle Schipper

Marnelle Schipper vervult met trots de rol van copywriter bij Remon Waterontharders, waar haar creativiteit en expertise bijdragen aan de groeiende aanwezigheid van het bedrijf in de waterbehandelingsindustrie.

Marnelle heeft een waterontharder van Remon Waterontharder in haar eigen huis. Dit zorgt ervoor dat ze vanuit eigen ervaringen kan schrijven over de onderwerpen die je kan lezen op deze website.

Gecontroleerd door Marcel de Vries

Marcel de Vries werkt als bedrijfsleider bij Remon Waterontharders. Met meer dan tien jaar ervaring bij het bedrijf heeft Marcel kennis en expertise in waterbehandeling opgedaan. Hij begon zijn carrière bij Remon Waterontharders als marketingmanager. Deze rol omvatte de ontwikkeling en implementatie van marketingstrategieën, wat de basis vormde voor zijn huidige positie.

Marcel behaalde een Bachelor of Commerce (B.Com.) in Marketing/Commerciële Economie met een specialisatie in marketingmanagement van de NHL Hogeschool. Zijn opleiding voorzag hem van de kennis en vaardigheden voor het analyseren van problemen en het nemen van strategische beslissingen.

Als bedrijfsleider bij Remon Waterontharders in Leek, Groningen, speelde Marcel een rol in de groei en het succes van het bedrijf. Hij leidt een team met focus op innovatie, klanttevredenheid en operationele kwaliteit.

Open chat
Hallo,

Bedankt dat u contact opneemt. Deze chat is enkel bedoeld voor offerte aanvragen. Overige vragen kunnen via ons telefoonnummer of contactformulier worden gesteld.