Gratis montage actie!

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

BTW-vrije dagen!

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Eindejaarsactie

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Gratis montage actie!

Voorjaarsactie

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Profiteer alleen vandaag nog van 300 euro korting tijdens de herfstactie!

BTW-vrije dagen!

Voorjaarsactie!

Stroomloze of elektrische waterontharder?

De kans is groot dat u tijdens de oriëntatiefase de term ‘mechanische’, ‘volumegestuurde’ of ‘stroomloze’ waterontharder tegen komt. Op deze pagina gaan we dieper in op de waterontharders zonder stekker. Wat zijn nu de voor- en nadelen van een stroomloze waterontharder?

Oorsprong mechanische waterontharders

Waterontharders worden vaak gemonteerd in kelders, trapkasten, meterkasten en bijkeukens. Bij wat oudere huizen was hier niet altijd een stopcontact aanwezig waardoor het plaatsen van een waterontharder niet mogelijk was. Als antwoord heeft men hierop de stroomloze waterontharder ontworpen. Dit maakte het mogelijk om op de gekste plaatsen waar geen stroom was een waterontharder te plaatsen. Men plaatste zelfs waterontharders in de kruipruimte. Na verloop van tijd is deze trend een beetje verandert. Men kwam er achter dat de waterontharder toch beter op een meer centrale en beter toegankelijkere plaats kon worden geïnstalleerd zodat zout gemakkelijker kon worden bijgevuld en de ontharder ook schoon kon worden gehouden.

Energiezuinig, geen stroomverbruik​

De titel verraad het grootste voordeel al, er wordt geen stroom verbruikt door de waterontharder. Het spoelmechanisme wordt aangedreven door de druk van de waterleiding. Gemiddeld bespaart men hiermee tot ca € 3,- a € 4,- per jaar aan stroomkosten.

Zouttabletten vs zoutblok

Alleen zoutblokken mogelijk​

In stroomloze waterontharders kunnen alleen maar zoutblokken worden geplaatst van 5 kg per stuk. Het voordeel is dat ze redelijk gemakkelijk te hanteren zijn. Het nadeel is dat deze zoutblokken fors duurder zijn dan geperste vacuüm zouttabletten.

Onderhoud belangrijk​

Stroomloze waterontharders dienen beter te worden onderhouden dan normale elektrische waterontharders. Doordat het spoelmechanisme mechanisch wordt aangedreven in plaats van door een soepel elektrisch motortje is de waterontharder onderhevig aan hogere slijtage. Het is dan ook ten strengste verboden om een stroomloze waterontharder aan te sluiten op een vast leidingsysteem. Er worden daardoor altijd flexibele leidingen gebruikt om de mechanische trillingen van het apparaat op te vangen.

Grote kans op stilstaand water

Helaas kleven er ook nadelen aan een stroomloze waterontharder. De laatste jaren is drinkwater controle en monitoring steeds belangrijker geworden. Bij gebrek aanwaterafname (bijvoorbeeld tijdens vakantie) wordt een stroomloze waterontharder niet doorgespoeld. U raad het al.. het water staat al snel compleet stil in de harscilinder en zoutvat. Hierdoor kan gemakkelijk een verhoogd kiemgetal ontstaan. Het ontbreken van een stekker verandert op dit moment eigenlijk in een nadeel. Doordat er geen stroom aanwezig is kan de ontharder simpelweg niet geprogrammeerd worden om te spoelen bij afwezigheid. Ook extra maatregelen kunnen niet worden geïnstalleerd zoals een ontsmettingsmodule of vakantieregeling.

Geen inzicht in de processen

Een stroomloze waterontharder heeft geen beeldscherm waarop gegevens kunnen worden afgelezen. Vroeger maakte men hier geen probleem van, maar vandaag de dag worden bijna alle apparaten steeds slimmer. Dit geldt ook voor waterontharders. Men vindt het leuk om gegevens te kunnen inzien van bijvoorbeeld aantal regeneraties, verbruikte liters water en aantal dagen tot volgende regeneratie.

stilstaand water logo

Voordelen stroomloze waterontharder:​

  • Stroombesparing van ca. € 4,- per jaar
  • Toe te passen in oudere huizen met weinig stopcontacten
  • Ideaal voor consumenten die nog niet toe zijn aan slimme apparaten

Nadelen stroomloze waterontharder

  • Grote kans op stilstaand water
  • Geen extra opties mogelijk zoals vakantieregeling
  • Geen inzicht in ‘leuke’ gegevens
  • Meer onderhoud nodig i.v.m. slijtage en trillingen

Beide verkrijgbaar bij Remon Waterontharders​

De totale verkoop van stroomloze waterontharders neemt nu al een aantal jaren af. Toch bieden wij ook nog wel stroomloze waterontharders aan. In sommige huizen is het simpelweg niet mogelijk een stroomvoorziening aan te leggen. Klanten willen dan toch graag zacht water. In zo´n geval is een stroomloze waterontharder een goede uitkomst.

Onze voorkeur​

U zult ongetwijfeld onze voorkeur herkennen voor elektrische waterontharders. Doordat wij van Remon Waterontharders al meer dan 35 jaar lang gespecialiseerd zijn in waterbehandeling en heel wat hebben meegemaakt met waterontharders baseren wij onze voorkeur puur op onze ervaringen. Bent u nog niet overtuigd van uw keuze. Bekijk dan de voordelen van een elektrische waterontharder.

Wil je een waterontharder kopen of advies over een waterontharder? Neem contact op met een van onze experts.

Open chat
Hallo,

Bedankt dat u contact opneemt. Deze chat is enkel bedoeld voor offerte aanvragen. Overige vragen kunnen via ons telefoonnummer of contactformulier worden gesteld.