Waterhardheidstest

Weten hoe hard uw leidingwater is? Vul uw postcode of woonplaats in en ontdek de waterhardheid in uw gemeente.

Waterhardheid, wat is dat eigenlijk?

Waterhardheid geeft aan hoeveel metaalionen zich in het water bevinden. Hierbij moet u denken aan magnesium- en calciumcarbonaat, bicarbonaten en sulfaten. Termen die u waarschijnlijk weinig zeggen. Toch ondervindt u dagelijks de gevolgen, want hard water zorgt voor kalkaanslag. Deze aanslag wordt veroorzaakt door calcium dat tijdens het verhitten van het water, neerslaat als calciumcarbonaat (kalk). Water met een hoge hardheid veroorzaakt veel kalkaanslag en dit heeft veel nadelige gevolgen:

  • Het tast de verwarmingselementen van uw huishoudelijke apparaten aan.
  • Het zorgt voor een vieze aanslag in uw douche en badkamer.
  • De werking van zeep wordt sterk verminderd.
  • Het kan zorgen voor een droge huid en dof haar.

Een waterontharder zorgt dat de kalk uit het water gefilterd wordt en er zogenoemd zacht water ontstaat. Bekijk hoe een waterontharder de hardheid van het water tegen gaat en waarom een waterhardheidstest zo belangrijk is.

Waterhardheid test

Hoe harder uw water, hoe meer last van kalkaanslag

Hard water zorgt voor kalkaanslag, tast huishoudelijke apparaten aan en kan ook huidirritatie veroorzaken. In Nederland ligt de hardheid van het leidingwater rond de 8°dH. dH betekent Duitse hardheid, en is een maat voor de hardheid van water. Tot 11°dH spreken we in Nederland volgens de officiële meting van een gemiddelde hardheid. Kalkaanslag treedt echter al op bij een hardheid van 3°dH. Wilt u kalkaanslag tegen gaan? Dan kunt u een waterontharder kopen.

Hoe wordt waterhardheid gemeten?

Waterhardheid meten gebeurt in Nederland aan de hand van Duitse Hardheid (dH). 1° dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter. Het meten van de hardheid doet men in België meestal met de Franse hardheid (fH). 1° fH staat voor 10 gram kalk per kubieke meter. Maar wanneer is water nou eigenlijk hard? Bij water harder van 3° dH ontstaat de vaste stof calciumcarbonaat, oftewel kalkaanslag. Hoe hoger deze waarden oplopen, hoe harder het water en hoe erger de kalkaanslag. Na het meten van de hardheid van het water kan u dus een weloverwogen beslissing nemen betreft het kopen van een waterontharder.

Waterhardheid per gemeente

Weten hoe hard het water in uw gemeente is?

In Nederland wordt het leidingwater uit verschillende bronnen gewonnen en daarom is het water niet in iedere gemeente even hard. De hardheid in Nederland loopt uiteen van 1,9° dH in Hattem tot 16° dH in Goeree-Overflakkee. Een waterontharder kopen doe je niet zomaar en dat weten wij maar al te goed. Eerst de waterhardheid meten wordt daarom ook door ons aangeraden. Benieuwd hoe hard het water in uw gemeente is? Test de waterhardheid in uw gemeente met onze waterhardheidstest hierboven aan deze pagina. Wie weet geniet u dan binnenkort van uw eigen zachte water!