Gratis montage actie!

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

BTW-vrije dagen!

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Eindejaarsactie

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Gratis montage actie!

Voorjaarsactie

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Profiteer alleen vandaag nog van 300 euro korting tijdens de herfstactie!

BTW-vrije dagen!

Voorjaarsactie!

Veelgestelde vragen

Lees hieronder het antwoord op jouw vragen rondom waterontharders.

Waterontharder

De meest voorkomende vragen bij een waterontharder kopen en tijdens installatie.

Een waterontharder is een apparaat dat kalk uit water haalt. Zo krijg je onthard water, ook wel zacht water genoemd. Met onthard water voorkom je kalkaanslag in leidingen, huishoudelijke apparaten en op sanitair.

Er zijn twee soorten waterontharders:

Ionenwisselaars

Dit zijn de gebruikelijkste waterontharders en werken door het uitwisselen van positief geladen ionen (kationen) met natriumionen. Hierbij worden kalkdeeltjes in het water vervangen door natriumdeeltjes en dat zorgt voor zacht water.

Magnetische waterontharders 

Magnetische waterontharders werken met een magnetisch veld om de kalkdeeltjes te laten stollen en vervolgens te verwijderen uit het water.

Koop je een waterontharder bij Remon, dan kies je altijd voor een waterontharder op basis van ionenwisseling. Alleen met de ionenwisselaar waterontharders haal je daadwerkelijk alle kalk uit het water. Bij de magnetische en de elektronische waterontharder heb je grote kans dat er nog kalk in het water zit, deze werken niet 100%.

Bij Remon Waterontharders verzekeren we je dat er een passende oplossing is voor vrijwel elk huishouden dankzij onze uitgebreide reeks waterontharders.

Wij hebben een divers aanbod van waterontharders ontwikkeld die geschikt zijn voor bijna elke situatie. Of je huishouden nu groot of klein is, onze experts staan klaar om een model te vinden dat perfect aansluit bij jouw behoeften en woonsituatie.

Een waterontharder kan in elk huis worden geïnstalleerd, maar soms is het niet handig of effectief. Bijvoorbeeld wanneer de waterdruk daar te laag is, of als er al een ander soort waterbehandelingssysteem aanwezig is. Vraag daarom altijd eerst advies aan een professional, voordat je een waterontharder aanschaft.  

Het onthardingszout zorgt ervoor dat het hars wordt gereinigd en de waterontharder zijn werking weer terugkrijgt. Een gemiddeld 4-persoonshuishouden gebruikt zo’n 70 kilo zout per jaar. Remon Waterontharders levert alleen de beste kwaliteit onthardingszout met een zuiveringsgraad van 99,9%, zonder E-nummers of antiklontermiddel. Remon Waterontharders onthardingszout voldoet aan de hoogste Europese Norm wat betreft zuiverheidsklasse: EN 973 Type A. Je kunt ons zout gemakkelijk online bestellen.

Door middel van ionenwisseling wordt de kalk uit het water gefilterd. De harsbolletjes zijn geladen met natriumionen. De geladen harsbolletjes hebben de eigenschap het calcium aan zich te binden en het natrium weer af te staan. Zo ontstaat zacht water. Als de harsbolletjes allemaal verzadigd zijn stopt de werking en moet het filter worden gespoeld.

Bij Remon Waterontharders zetten we ons in voor duurzaamheid en betrouwbaarheid. Onze waterontharders zijn ontworpen met het oog op langdurige prestaties. Typisch heeft een waterontharder van Remon een levensduur van ongeveer 15 jaar, wat het een uitstekende investering maakt voor uw huis op de lange termijn. Bij juiste en regelmatige onderhoudsbeurten kan de levensduur van uw waterontharder zelfs verlengd worden tot 20-25 jaar.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de effectiviteit van de ionenwisselaar na verloop van tijd kan afnemen, vooral na intensief gebruik. Echter, met adequaat waterontharder onderhoud en tijdige servicebeurten kan de efficiëntie van uw waterontharder optimaal blijven.

Hard water

Hard water is water dat een grote hoeveelheid kalk (calcium en magnesium) bevat. In Nederland varieert de hardheid van het water per locatie. Dit hangt af van de kalklagen in de bodem: hoe meer lagen, hoe harder het water. De hardheid van water in Nederland wordt uitgedrukt in Duitse graden (dH) en drinkwaterbedrijven gebruiken de volgende niveau’s:

  • 0 – 4 dH = zeer zacht water
  • 4 – 8 dH = zacht water
  • 8 – 12 dH = gemiddeld
  • 12 – 18 dH = vrij hard water
  • 18 – 30 dH = heel hard water

Het is belangrijk om te weten dat zichtbare kalkaanslag al kan optreden vanaf een waterhardheid van 2,7 dH. Dit betekent dat zelfs ‘zeer zacht’ water al kalkaanslag kan veroorzaken, wat het belang van een goede waterontharder bevestigt.

Bereken hier de hardheid van het water bij jou in de buurt.

Kalkvrij water, is water waaruit kalk (calcium en magnesium) bijna helemaal verwijderd is. De restanten opgeloste kalk die nog overblijven, zijn zo minimaal dat kalkaanslag niet de kans krijgt om zich op te bouwen in leidingen, apparaten en oppervlakken. 

Kalkaanslag is een witte wazige laag, die zich vaak ophoopt in leidingen, huishoudelijke apparaten, kranen en douchekoppen. Deze aanslag ontstaat wanneer hard water verdampt of opdroogt. Hoe harder het water, hoe meer kalkaanslag.

De hardheid van water wordt uitgedrukt in Duitse graden (dH). Hoe hoger het aantal Duitse graden, hoe harder het water.

De hardheid van water meet je met behulp van een hardheidstestkit of een elektronische waterhardheidsmeter. Deze testen geven de hoeveelheid calcium- en magnesiumionen in het water weer in Duitse graden (dH). Door de hardheid van het water te meten, bepaal je eenvoudig welke waterontharder het beste past bij jouw situatie en kan je de juiste waterontharder bestellen. 

Zeep bevat stoffen gemaakt van vetzuren die ervoor zorgen dat het reinigt. In hard water reageren de mineralen calcium en magnesium met de zeep, waardoor er onoplosbare restjes ontstaan. Die resten worden zeepresten genoemd en kunnen een dun laagje op je huid achterlaten. Hierdoor is het moeilijk om schuim te maken en de zeep goed te laten reinigen. Voor hetzelfde schoonmaakeffect heb je daarom bij hard water meer zeep nodig.

Hoe werkt een waterontharder?

Door middel van ionenwisseling wordt de kalk uit het water gefilterd. De harsbolletjes zijn geladen met natriumionen. De geladen harsbolletjes hebben de eigenschap het calcium aan zich te binden en het natrium weer af te staan. Zo ontstaat zacht water. Als de harsbolletjes allemaal verzadigd zijn stopt de werking en moet het filter worden gespoeld. Zie ook “regenereren” hieronder.

Regenereren houdt in dat de waterontharder haar harscilinder schoon spoelt met zout water. Een waterontharder regenereert wanneer het hars is verzadigd met calcium- en magnesiumionen. Het regenereren start automatisch wanneer de ingestelde hoeveelheid water is bereikt of wanneer de ingestelde tijd is bereikt (volume- en tijdgestuurd). Na het regenereren is de waterontharder klaar voor het ontharden van nieuw hard water.

De World Health Organisation (WHO) heeft na onderzoek geconcludeerd dat er geen minima of maxima kunnen worden opgelegd aan de hoeveelheid calcium en magnesium in drinkwater. Er is onvoldoende bewijs om te veronderstellen dat bepaalde waardes noodzakelijk zijn voor de gezondheid.

Om de waterhardheid met één Duitse graad (dH) te verlagen, is 8,6 mg natrium per liter water nodig. Voor het ontharden van hard water met een oorspronkelijke hardheid van 10 dH tot 0 dH wordt dus 86 mg natrium per liter water toegevoegd. 

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid natrium voor een volwassene is maar liefst 2400 milligram natrium. De gemiddelde Nederlander drinkt 1 liter water (kraanwater, thee en koffie) per dag, dus minstens 96% van de natriuminbreng komt voor rekening van voeding.

Onze waterontharders zijn speciaal ontwikkeld om het drukverlies te minimaliseren. De waterontharder neemt niet meer dan 0,1 bar druk weg. Je merkt dan ook weinig van drukverlies. 

Een speciaal systeem zorgt ervoor dat het zout gemengd wordt met water, waardoor er een oplossing ontstaat. Vervolgens wordt deze oplossing door middel van een venturi naar de harscilinders geleid. Een venturi is een apparaat dat gebruikmaakt van een vernauwing in een buis om de stroomsnelheid van de vloeistof te verhogen en zo een zuigend effect te creëren, waardoor de zoutoplossing effectief door de leidingen wordt getrokken. Op die manier komt de zoutoplossing in contact met de harskorrels in de cilinders, waar het proces van waterontharding plaatsvindt.

Een ionenwisselaar verwijdert deeltjes (ionen) uit vloeistoffen (water). Hiervoor worden kleine synthetische bolletjes gebruikt die ionen uitwisselen. De bolletjes kunsthars zijn verzadigd met natriumionen. Als ze in contact komen met hard water dan zullen de calciumionen die hierin opgelost zijn, uitgewisseld worden tegen natrium. De bolletjes zijn verpakt in een kolom of harscilinder.

De harskolom bestaat uit zeer kleine korreltjes. Dit heeft verschillende voordelen: minder spoelwater en zoutverbruik voor de regeneratie, hoge doorstroom, minder drukval, hogere uitwisselingscapaciteit, groot contactoppervlak en een langere levensduur. De harskorrels behouden minimaal 30 jaar hun werking.

Een waterontharder levert je veel (financiële) voordelen op. Hoe groot deze voordelen zijn, is afhankelijk van de hardheid van het water bij jou in de buurt. Hoe harder het water, hoe groter de voordelen.

Zout voor waterontharder

Onthardingszout wordt ook wel regeneratiezout genoemd. Het zout wordt gebruikt om de harskorrels van een waterontharder te reinigen. Onthardingszout heeft een bepaalde zuiverheidsgraad. Een zuiverheidsgraad van 99,9% zorgt ervoor dat er geen verstoppingen ontstaan in de waterontharder. Het zout bestaat uit zoutkorrels of zouttabletten die onder hoge druk zijn samengeperst.

 

Voor een waterontharder kun je het beste hoogwaardige vacuümzouttabletten gebruiken. Wij raden geraffineerde vacuümzouttabletten aan, met een zuiverheidsgraad van >99,9%. Deze zouttabletten zijn zeer zuiver en bevatten geen onoplosbare stoffen, zoals zand en steentjes. Zouten van lagere kwaliteit kunnen de levensduur van het hars in een waterontharder negatief beïnvloeden en verstoppingen veroorzaken.

 

Verder is het belangrijk dat de zouttabletten rond van vorm en hard van structuur zijn. Dit zorgt namelijk voor een gelijkmatige, constante zoutoplossing en voorkomt dat de zouttabletten uiteenvallen en de zoutbak verstoppen. 


Bestellen van onthardingszout doe je eenvoudig online.

Op basis van de waterhardheid en het waterverbruik, wordt het zoutverbruik berekend. Dit verschilt dus per huishouden en per regio. Gemiddeld gebruikt een 4-persoonshuishouden 70 kilogram zout per jaar.

In bovenstaande situatie heb je aan drie zakken van 25 kilogram voldoende voor een jaar. Bij aanschaf van een Remon Waterontharder ontvang je de eerste zoutvoorraad gratis. Heb je meer nodig? Het bestellen van onthardingszout doe je eenvoudig online. 

Nee, het water wordt onthard door middel van de harscilinder in de waterontharder. Het regeneratiezout wordt gebruikt om het hars te regenereren wanneer het zijn werking heeft verloren. 

Het zout komt niet in contact met het drinkwater.

Kosten waterontharder

Op de website vind je geen standaard kostprijzen. De prijs van een waterontharder is namelijk sterk afhankelijk van: waterverbruik, beschikbare ruimte, persoonlijke voorkeuren en de waterhardheid. Benieuwd wat een waterontharder voor jouw persoonlijke situatie kost? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte aan.

U zal in 2023 0,97 euro per m3 drinkwater betalen exclusief btw. De prijzen zijn fors gestegen en waren voorheen meer dan 0,10 euro goedkoper in 2022. De prijzen zijn geïndexeerd vanuit het gemiddelde van alle waterleveranciers in Nederland.

Je betaalt voor de waterontharder na oplevering. Overige producten die je via de website bestelt, zoals zouttabletten of een zelfmontagepakket, betaal je direct online.

Waterontharder installeren

Ja, het is mogelijk om de waterontharder zelf te installeren. Voor de zelfmontage ontvang je een complete handleiding.

Voor het installeren van de waterontharder ontvang je een handleiding waarin stap voor stap staat beschreven hoe het plaatsen werkt. Je hebt hiervoor wel enige technische kennis nodig en je moet handig zijn met gereedschap.

Ja, dagelijks plaatsen ruim 40 monteurs van ons waterontharders, door heel Nederland.

Gemiddeld leveren en installeren we de waterontharder binnen twee weken.

Het aansluiten van een waterontharder duurt meestal tussen de 2 en 3 uur.

Onderhoud waterontharder

Door onze ontsmettingsmodule wordt het hars van de ionenwisselaar automatisch gedesinfecteerd. Dit gebeurt bijna wekelijks, waardoor je altijd verzekerd bent van 100% veilig drinkwater. Door een unieke eigen ontwikkelde dubbele bodem in het zoutreservoir, wordt klontvorming van het zout drastisch beperkt. Eens per jaar het zoutreservoir schoonmaken is hierdoor het enige overgebleven onderhoud.

Een waterontharder gaat gemiddeld minimaal 15 jaar mee.

Nee, je bent niet verplicht om een onderhoudscontract af te sluiten. Wil je het onderhoud toch door een specialist laten uitvoeren, dan staan onze monteurs voor je klaar. 

Waterontharder: Gezondheid en milieu

Nee. Uit onderzoek van de World Health Organisation (WHO) blijkt dat onthard water, op basis van ionenuitwisseling, geschikt is voor menselijke consumptie. De hoeveelheid mineralen die tijdens het ontkalken uit het water verdwijnt, is zo laag dat dit verwaarloosbaar is.

Bij onze waterontharders is schadelijke bacteriegroei bijna uitgesloten. De Remon waterontharders zijn namelijk voorzien van maar liefst vier maatregelen tegen bacterievorming:

  • Verversing tijdens korte afwezigheid
  • Ontsmettingsmodule (ontsmetting hars en harswand)
  • Vakantiemodus (verversing tijdens langere afwezigheid)
  • Condensreduceerhoes

Kalk in het water is niet schadelijk voor mens, dier en plant. Kalk (of beter calcium) is juist belangrijk. Mensen krijgen hun dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium en magnesium vooral binnen via voeding, zoals: vruchten, zuivelproducten, brood en vlees. 

Kalkdeeltjes in het leidingwater hebben wel schadelijke effecten in huis, doordat ze kalkaanslag veroorzaken. Ook kan het zorgen voor irritatie, tijdens en na het douchen.

Nee, onthardingszout is niet schadelijk voor het milieu. Voor het spoelen van de harscilinders in een waterontharder wordt natriumchloride gebruikt, met andere woorden ‘keukenzout’. Zout is een natuurproduct dat wordt gewonnen uit de bodem en is dus niet schadelijk voor het milieu.

Ja, een waterontharder verwijdert calcium en magnesium uit drinkwater. Maar in verhouding haalt de mens maar weinig van deze mineralen uit drinkwater. Slechts 3,3% van het calcium en 1,1% van het magnesium in onze voeding is afkomstig uit leidingwater.

Zacht water zorgt ervoor dat je huid minder snel uitdroogt. Hierdoor heb je minder last van huid- en/of eczeemklachten.

Smaak water waterontharder

Nee. Tijdens het regeneratieproces komt het zoute water niet in aanraking met het drinkwater, het ontharde water smaakt dan ook niet zout.

Ja, er is smaakverschil tussen hard en zacht water. Dit komt doordat het water gefilterd is en geen kalk bevat. Kalk geeft water een hardere en minder volle smaak.

Ja, zacht water geeft koffie en thee een vollere smaak.

Kennisbank

We vertellen je graag meer over water, kalk, ionenwisselaar en andere termen. Binnen onze kennisbank is ruimte voor achtergrond, diepgang en meer informatie over waterontharders. Ontdek het!

Staat uw vraag er niet tussen?

Stuur jouw vraag naar ons en onze adviseurs staan je te woord.

Alle vragen

Open chat
Hallo,

Bedankt dat u contact opneemt. Deze chat is enkel bedoeld voor offerte aanvragen. Overige vragen kunnen via ons telefoonnummer of contactformulier worden gesteld.