Wasmachine ontkalken
Nieuws Wasmachine ontkalken
Een wasmachine in ons huishouden valt niet meer weg te denken. We gebruiken hem wekelijks om onze kleding schoon te krijgen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat het belangrijk is om je wasmachine te ontkalken. Kalk is namelijk een veroorzaker van veel verschillende problemen.
Waarom is je wasmachine ontkalken belangrijk?
Ontkalken is belangrijk om je wasmachine goed te laten werken en je kleding schoon te houden. Kalkaanslag, die ontstaat door de mineralen in hard water, zal zich ophopen in je wasmachine. Dit zorgt voor de volgende problemen.
Minder goede prestaties
Kalkaanslag op de verwarmingselementen van de wasmachine laat deze minder efficiënt werken. De warmte wordt minder goed overgedragen aan het water, waardoor het langer duurt om het water op te warmen. Het resultaat? Een hoger energieverbruik.
Kalk tast ook andere onderdelen van je wasmachine aan, zoals de trommel, de leidingen en de pomp. Dit leidt tot een lagere centrifugeersnelheid en een minder effectieve watertoevoer. De waskwaliteit gaat hierdoor achteruit. Kleding wordt minder schoon, vlekken blijven achter en de was voelt stugger aan (minder zacht en soepel dan normaal).
Nare geurtjes
Kalk is een favoriete plek voor bacteriën, omdat het veel kleine gaatjes heeft en vocht vasthoudt. Deze bacteriën nestelen zich in de kalk en zorgen voor een onaangename geur in de wasmachine. Dat merk je ook aan je kleding, die dan minder fris ruikt.
Doordat kalk vocht vasthoudt, kunnen bacteriën en schimmels zich goed verspreiden. Hierdoor wordt de onprettige geur in de wasmachine nog erger.
Schade
Kalkaanslag leidt tot verstoppingen in de leidingen en de pomp van de wasmachine. Hiermee krijg je schade aan je wasmachine of zelfs lekkages.
In extreme gevallen na een lange periode zonder behandeling, bijvoorbeeld jaren van ophoping, leidt kalkaanslag zelfs tot defecten aan de wasmachine. De verwarmingselementen branden bijvoorbeeld door, de trommel gaat roesten of de motor raakt beschadigd. Dit heeft kostbare reparaties of zelfs vervanging van de machine tot gevolg.
Tekenen dat je wasmachine ontkalking nodig heeft
Hoe merk je nu precies dat je wasmachine ontkalking nodig heeft? Let dan op de onderstaande tekenen.
• Onaangename geur: merk je een muffe geur op je wasgoed, zelfs direct na het wassen?
• Grijze of verkleurde was: als je witte was er niet meer zo stralend uitziet of je gekleurde kleding vervaagd lijkt, dan is kalk een mogelijke boosdoener.
• Resten op kleding: vind je witte resten op je kleren na het wassen? Dat wijst op opgehoopte kalk.
Hoe vaak moet je je wasmachine ontkalken?
Hoe vaak je je wasmachine moet ontkalken, hangt af van verschillende factoren, zoals:
• De waterhardheid in jouw regio: in gebieden met hard water is het nodig om je wasmachine vaker te ontkalken dan in gebieden met zacht water.
• Hoe vaak je de wasmachine gebruikt: als je de wasmachine elke dag gebruikt, is het nodig om deze vaker te ontkalken dan wanneer je hem eens per week gebruikt.
• Het type wasmachine: sommige wasmachines hebben een speciale ontkalkingsfunctie. In dat geval is het handig om de aanwijzingen in de handleiding volgen.
Hoe ontkalk je je wasmachine?
Er zijn verschillende manieren om je wasmachine te ontkalken: met azijn, citroenzuur of een ontkalkingsmiddel.
Ontkalken met azijn
- Haal al het wasgoed uit de trommel.
- Giet 1 liter witte azijn in de trommel.
- Draai een kookwas (een wasprogramma op de hoogste temperatuur, rond de 90 graden Celsius) zonder wasgoed.
- Na de kookwas, draai een kort wasprogramma met wasmiddel om de azijnresten te verwijderen.
Ontkalken met citroenzuur
- Los 200 gram citroenzuur op in 1 liter warm water.
- Giet het citroenzuurmengsel in de trommel.
- Draai een kookwas zonder wasgoed.
- Na de kookwas, draai een kort wasprogramma met wasmiddel om de citroenzuurresten te verwijderen.
Ontkalken met een ontkalkingsmiddel
- Kies een ontkalkingsmiddel dat geschikt is voor wasmachines.
- Volg de instructies op de verpakking van het ontkalkingsmiddel.
- Draai een wasprogramma zonder wasgoed met het ontkalkingsmiddel.
- Na de wasbeurt, draai een kort wasprogramma met wasmiddel om de restanten van het ontkalkingsmiddel te verwijderen.
Tips voor het ontkalken van je wasmachine
• Ontkalk altijd in een lege machine: zorg ervoor dat er geen kleren in de wasmachine zitten als je gaat ontkalken. Dit zorgt voor een optimale reiniging van de interne onderdelen.
• Spoelen na ontkalking: spoel de wasmachine goed door met een koude was als je klaar bent. Dat zorgt ervoor dat alle overgebleven ontkalkingsmiddelen weg zijn.
• Controleer en reinig de filters: controleer de filters in je wasmachine na het ontkalken en maak ze schoon als dat nodig is. Dit zorgt voor de beste werking en hiermee verleng je de levensduur van de machine.
• Gebruik niet azijn en citroenzuur tegelijk: gebruik niet tegelijk azijn en citroenzuur tegelijk, want samen vormen ze een zuur mengsel dat schadelijk is voor je wasmachine. Kies liever één effectieve ontkalkingsmethode.
Zo voorkom je kalk in je wasmachine
Wil je voorkomen dat je wasmachine verstopt raakt door kalkaanslag? En wil je de prestaties op peil houden? Kies dan voor een waterontharder van Remon Waterontharders. Deze slimme oplossing voorkomt niet alleen de vorming van kalk, maar werkt ook volledig automatisch op basis van ionenwisseling.
Je hoeft er nauwelijks naar om te kijken. Slechts één keer per jaar vul je het zoutreservoir bij met onthardingszout. Op die manier blijft je wasmachine efficiënt draaien, bespaar je energie, en geniet je van zacht en kalkvrij water.
Ontdek de voordelen van een waterontharder en maak korte metten met kalkaanslag in je wasmachine.
Geschreven door Marnelle Schipper
Marnelle Schipper vervult met trots de rol van copywriter bij Remon Waterontharders, waar haar creativiteit en expertise bijdragen aan de groeiende aanwezigheid van het bedrijf in de waterbehandelingsindustrie.
Marnelle heeft een waterontharder van Remon Waterontharder in haar eigen huis. Dit zorgt ervoor dat ze vanuit eigen ervaringen kan schrijven over de onderwerpen die je kan lezen op deze website.
Gecontroleerd door Marcel de Vries
Marcel de Vries werkt als bedrijfsleider bij Remon Waterontharders. Met meer dan tien jaar ervaring bij het bedrijf heeft Marcel kennis en expertise in waterbehandeling opgedaan. Hij begon zijn carrière bij Remon Waterontharders als marketingmanager. Deze rol omvatte de ontwikkeling en implementatie van marketingstrategieën, wat de basis vormde voor zijn huidige positie.
Marcel behaalde een Bachelor of Commerce (B.Com.) in Marketing/Commerciële Economie met een specialisatie in marketingmanagement van de NHL Hogeschool. Zijn opleiding voorzag hem van de kennis en vaardigheden voor het analyseren van problemen en het nemen van strategische beslissingen.
Als bedrijfsleider bij Remon Waterontharders in Leek, Groningen, speelde Marcel een rol in de groei en het succes van het bedrijf. Hij leidt een team met focus op innovatie, klanttevredenheid en operationele kwaliteit.