Gratis montage actie!

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

BTW-vrije dagen!

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Black Friday Actie!

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Herfstactie

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Gratis montage actie!

Voorjaarsactie

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Profiteer van 250 euro korting tijdens de herfstactie!

Nazomeractie t/m 30 september

BTW-vrije dagen!

Remon Nazomeractie!

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Waterhardheid in Nederland

Waterhardheid in Nederland

Heb je je ooit afgevraagd waarom je in sommige delen van Nederland harder water hebt dan in andere? Dit heeft te maken met de waterhardheid. Waterhardheid is de hoeveelheid kalk en magnesium in ons drinkwater. Hoe meer kalk en magnesium, hoe harder het water.

In dit artikel bespreken we:

  • De verschillende niveaus van waterhardheid.
  • De effecten van waterhardheid op je apparaten, huid en haar.
  • Tips voor het omgaan met hard water.
  • De waterhardheid per regio in Nederland.

Na het lezen van dit artikel weet je alles over de waterhardheid in Nederland.

Wat is waterhardheid?

Waterhardheid is de hoeveelheid kalk (calcium) en magnesium in ons drinkwater. Hoe meer kalk en magnesium er in het water zit, hoe harder het water. Waterhardheid wordt gemeten in Duitse graden (°dH). 

Deze eenheid is genoemd naar de Duitse chemicus Karl Friedrich Mohr, die in de 19e eeuw een schaal ontwikkelde om de hardheid van water te meten. De reden voor de blijvende populariteit van de Duitse graad is de praktische bruikbaarheid. De schaal is eenvoudig te begrijpen en geeft een goed beeld van de hoeveelheid kalk in water.

De verschillende hardheidsgraden in Nederland

De waterhardheid in Nederland wordt ingedeeld in 5 categorieën:

  • – Zeer zacht: 0 – 4 °dH
  • – Zacht: 4 – 8 °dH
  • – Matig hard: 8 – 12 °dH
  • – Hard: 12 – 18 °dH
  • – Zeer hard: > 18 °dH

Hoe hoger de dH, hoe hoger de hardheid van het water is.

Hoe wordt waterhardheid in Nederland gemeten?

Er zijn verschillende methodes om waterhardheid te meten:

Titratie

  • Dit is de nauwkeurigste methode, waarbij een reagens aan het water wordt toegevoegd totdat alle calcium- en magnesiumionen gebonden zijn. Een reagens is een stof of mengsel om een chemische reactie te laten plaatsvinden. De hoeveelheid reagens die nodig is, bepaalt de waterhardheid.

Teststroken

Teststroken zijn een eenvoudige manier om de waterhardheid te meten. Je doopt de teststrip in het water en de kleur van de strip verandert naar de hardheidsgraad.

Druppeltest

Bij een druppeltest voeg je druppels van een testvloeistof toe aan het water totdat de kleur omslaat. Het aantal druppels dat je nodig hebt, bepaalt de waterhardheid.

Er zijn dus verschillende manieren om de waterhardheid te meten. Gelukkig wordt dit in het algemeen in Nederland goed bijgehouden, en kun je achter de waterhardheid komen van jouw plaats zonder zelf te testen.

Gevolgen van waterhardheid

Hard water leidt tot kalkaanslag in je apparaten, zoals je waterkoker en koffiezetapparaat. Dit heeft vervelende nadelen: het verkort bijvoorbeeld de levensduur van je apparaten. Ook maakt hard water je huid en haar droger dan zacht water.

Met zacht water heb je deze problemen niet. Zacht water heeft ook een smaakloze smaak. Sommige mensen vinden dit prettiger, terwijl anderen de smaak van hard water juist lekker vinden.

De gevolgen van waterhardheid op je apparaten, huid en haar zijn afhankelijk van de hardheidsgraad. Hoe hoger deze is, hoe sneller er kalkaanslag ontstaat.

Zeer zacht tot zacht water:

  • – Geen tot weinig kalkaanslag.
  • – Kan smaakloos zijn.
  • – Geen of weinig effect op de huid en haar.

Matig hard water:

  • – Kalkaanslag;
  • – Goede smaak;
  • – Kan de huid en haar droog maken;
  • – Effect op huishoudelijke apparatuur (kalkaanslag).

Hard tot zeer hard water:

  • – Veel kalkaanslag;
  • – Kan een bittere smaak hebben;
  • – Maakt je huid en haar droog;
  • – Aanzienlijk effect op huishoudelijke apparatuur, wat zorgt voor verkalking en een mindere efficiëntie.

De waterhardheid per regio

De waterhardheid in Nederland wisselt per regio. Dit komt doordat er verschillende waterbronnen worden gebruikt om drinkwater te produceren. In het westen van Nederland is het water over het algemeen zachter, terwijl het in het noorden, oosten en zuiden harder is. De makkelijkste manier om achter de waterhardheid van jouw regio te komen, is door onze online tool te gebruiken.

Test de waterhardheid van jouw regio.

7 voordelen van zacht water

Met Remon Waterontharders verander je jouw harde water naar zacht water. Maar waarom zou je dat willen? Er zijn meerdere voordelen van zacht water, waaronder:

1. Minder kalkaanslag

Kalkaanslag zal uiteindelijk leiden tot verstoppingen in leidingen en apparaten, en de werking van apparaten verminderen. Zacht water helpt kalkaanslag te voorkomen, waardoor je apparaten langer meegaan en je minder energie verbruikt.

2. Zachtere huid en zachter haar

Kalk in water maakt je huid en haar droger en je haar stug. Dit is afhankelijk van de gevoeligheid van je huid en haar. Zacht water helpt om huid en haar te hydrateren en zachter te maken.

3. Minder zeep en shampoo nodig

In zacht water lost zeep en shampoo makkelijker op, waardoor je minder nodig hebt. Dit is goed voor je portemonnee en voor het milieu.

4. Betere smaak van water en dranken

Kalk verandert de smaak van water en dranken. Zacht water heeft een neutralere smaak, waardoor water en dranken puurder smaken (zoals deze horen te smaken).

5. Langere levensduur van kleding

Kalk zal op den duur kleding aantasten en verkleuren. Zacht water bevat minder kalkdeeltjes die zich aan de vezels van kleding hechten. Dit helpt om kleding langer mooi te houden.

6. Minder huidirritatie

Kalk in water kan huidirritatie veroorzaken, vooral bij mensen met een gevoelige huid. Zacht water is minder irriterend voor de huid.

7. Verbeterde werking van huishoudelijke apparaten

Kalk vermindert de werking van huishoudelijke apparaten, zoals wasmachines en vaatwassers. Zacht water helpt om deze apparaten beter te laten werken, doordat kalk zich niet kan ophopen.

Veelgestelde vragen

Hieronder beantwoorden we veelgestelde vragen over de waterhardheid in Nederland.

  • Hoe hard is het water in mijn gemeente?

    De waterhardheid verschilt per gemeente dankzij het gebruik van verschillende waterbronnen. De makkelijkste manier om achter de waterhardheid van je gemeente te komen, is door onze online tool te gebruiken.

    Test de waterhardheid in je gemeente.

  • Wat kan ik doen tegen hard water?

    De beste oplossing tegen hard water is het gebruik van een waterontharder. Een waterontharder van Remon Waterontharders werkt door middel van ionenuitwisseling. Het water stroomt door een harscilinder die is gevuld met kunstharsbolletjes. De calcium- en magnesiumionen in het water worden vervangen door natriumionen van de harsbolletjes, waardoor het water zacht wordt. 

    Vergelijk onze waterontharders om een geschikte waterontharder voor jouw huis te vinden.

Meer weten over onze waterontharder?

Geschreven door Marnelle Schipper

Marnelle Schipper vervult met trots de rol van copywriter bij Remon Waterontharders, waar haar creativiteit en expertise bijdragen aan de groeiende aanwezigheid van het bedrijf in de waterbehandelingsindustrie.

Marnelle heeft een waterontharder van Remon Waterontharder in haar eigen huis. Dit zorgt ervoor dat ze vanuit eigen ervaringen kan schrijven over de onderwerpen die je kan lezen op deze website.

Gecontroleerd door Marcel de Vries

Marcel de Vries werkt als bedrijfsleider bij Remon Waterontharders. Met meer dan tien jaar ervaring bij het bedrijf heeft Marcel kennis en expertise in waterbehandeling opgedaan. Hij begon zijn carrière bij Remon Waterontharders als marketingmanager. Deze rol omvatte de ontwikkeling en implementatie van marketingstrategieën, wat de basis vormde voor zijn huidige positie.

Marcel behaalde een Bachelor of Commerce (B.Com.) in Marketing/Commerciële Economie met een specialisatie in marketingmanagement van de NHL Hogeschool. Zijn opleiding voorzag hem van de kennis en vaardigheden voor het analyseren van problemen en het nemen van strategische beslissingen.

Als bedrijfsleider bij Remon Waterontharders in Leek, Groningen, speelde Marcel een rol in de groei en het succes van het bedrijf. Hij leidt een team met focus op innovatie, klanttevredenheid en operationele kwaliteit.

Open chat
Hallo,

Bedankt dat u contact opneemt. Deze chat is enkel bedoeld voor offerte aanvragen. Overige vragen kunnen via ons telefoonnummer of contactformulier worden gesteld.