Hoe werkt een waterontharder?

Hoe werkt een waterontharder nou eigenlijk precies? Waarom heb je zout nodig om zacht water te krijgen? Deze vragen komen wellicht in u op wanneer u leest over een waterontharder. Daarom leggen wij graag uit hoe een waterontharder werkt. 

Hoe werkt een waterontharder?

Hoe werkt een waterontharder nou eigenlijk precies? Waarom heb je zout nodig om zacht water te krijgen? Deze vragen komen wellicht in u op wanneer u leest over een waterontharder. Daarom leggen wij graag uit hoe een waterontharder werkt. 

De werking van een Remon waterontharder

Onze waterontharders werken op basis van ionenwisseling. Een ionenwisselaar verwijdert deeltjes (ionen) uit vloeistoffen (water). Dit gebeurt door middel van harsbolletjes die geladen zijn met natriumionen. De geladen harsbolletjes zorgen dat het calcium uit het water gefilterd wordt. Wanneer de harsbolletjes verzadigd zijn met calciumdeeltjes, moet de ontharder gespoeld worden. Dit wordt ook wel regenereren genoemd. Tijdens het regeneratieproces wordt het hars schoongespoeld met pekelwater dat direct wordt afgevoerd naar het riool. Het pekelwater komt dus nooit in aanraking met het drinkwater. Het drinkwater smaakt dus ook niet zout. Bekijk hieronder stapsgewijs hoe onze waterontharders werken.

  • 1 In de harscilinder bevinden zich harsbolletjes die geladen zijn met natriumionen.
    Het binnenkomende harde water stroomt door de harscilinder, waar de kalkaanslagvormende deeltjes (calcium en magnesium) worden uitgewisseld tegen natriumionen.
  • 2 Door de ionenuitwisseling raakt de hars na enige tijd verzadigd met calcium- en magnesiumionen. Op dat moment moet de ontharder gespoeld worden, dit wordt ook wel regenereren genoemd. Het regenereren start automatisch wanneer de hoeveelheid water is bereikt.
  • 3 Tijdens het regeneratieproces wordt pekelwater uit het pekelreservoir naar de harscilinder gezogen. Het pekelwater spoelt de opgevangen calcium- en magnesiumionen van de harsbolletjes, waardoor het hars weer schoon is om nieuwe ionen aan te trekken.
  • 4 Het spoelwater uit de harscilinder wordt via de afvoerslang naar het riool afgevoerd,
    waardoor het niet in aanraking komt met het drinkwater. Het zachte water verlaat de waterontharder richting de verbruiksleiding.

Een waterontharder magneet

Een waterontharder magneet (antikalk magneet) produceert een magnetisch veld op de waterleiding. Dit veld moet ervoor zorgen dat de positieve kalkionen een negatieve lading krijgen, zodat kalksteen niet meer neerslaat op huishoudelijke apparaten en sanitair. Een magneet is echter niet in staat om zo’n sterk magnetisch veld te creëren dat dit enig effect heeft op de lading van de kalkionen. Het magnetische veld op de waterleidingbuis is zo beperkt dat de kalkionen na de magneet automatisch hun positieve lading weer terugkrijgen. Een waterontharder magneet heeft geen afvoer nodig, er wordt geen kalk uit het water verwijderd. 

Meer weten over onze waterontharder?

Meer weten over onze waterontharder?

Nu 15% Black Friday Korting

X
Open chat
Hallo,

Bedankt dat u contact opneemt. Deze chat is enkel bedoeld voor offerte aanvragen. Overige vragen kunnen via ons telefoonnummer of contactformulier worden gesteld.