Hoe werkt een waterontharder?


Hoe werkt een waterontharder nou eigenlijk precies? En waarom heb je zout nodig om zacht water te krijgen? Gaat het water dan niet zout smaken? Deze vragen komen wellicht in u op wanneer u leest over een waterontharder. Daarom leggen wij graag uit hoe een waterontharder werkt.

Toon alle functies Veelgestelde vragen

De werking van een Remon waterontharder

Onze waterontharder werkt op basis van een ionenwisselaar. Een ionenwisselaar verwijdert deeltjes (ionen) uit vloeistoffen (water). Dit gebeurt door middel van harsbolletjes die geladen zijn met natriumionen. De geladen harsbolletjes zorgen dat het calcium uit het water gefilterd wordt. Wanneer de harsbolletjes verzadigd zijn met calciumdeeltjes, moet de ontharder gespoeld worden. Dit wordt ook wel regenereren genoemd. Tijdens het regeneratieproces wordt het hars schoongespoeld met pekelwater dat direct wordt afgevoerd naar het riool. Het pekelwater komt dus nooit in aanraking met het drinkwater. Het drinkwater smaakt dus ook niet zout. Bekijk de animatie hieronder voor een uitleg over de werking van onze waterontharders.

Bekijk hier een video over de werking

Werkt een waterontharder ook tijdens het regeneratieproces?

De werking verschilt per waterontharder. Bij Remon hebben we verschillende typen waterontharders. Deze waterontharder beschikt over een dubbele cilinder waardoor u altijd beschikt over zacht water. Tijdens het regenereren neemt de extra cilinder namelijk het ontharden over. Kiest u vanwege een ruimtegebrek voor een kleiner model, dan beschikt deze over één cilinder, de zogenoemde simplex uitvoering. Een simplex waterontharder levert geen zacht water tijdens het regeneratieproces. Gelukkig gebeurt het regenereren midden in de nacht zodat u hier geen hinder van zult ondervinden.