Gratis montage actie!

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

BTW-vrije dagen!

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Eindejaarsactie

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Gratis montage actie!

Voorjaarsactie

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Profiteer alleen vandaag nog van 300 euro korting tijdens de herfstactie!

Vakantiegeld-actie

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Summer Sale!

BTW-vrije dagen!

Remon Waterontharder

Remon Summer Sale

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Waterontharder zonder zout

Een waterontharder zonder zout is een apparaat dat kalk uit water verwijdert zonder gebruik te maken van zout. In plaats van ionenuitwisseling bij traditionele waterontharders zoals die van Remon Waterontharders, wordt er gebruikgemaakt van andere processen voor kalkvrij water.

Hieronder vertellen we je hoe dit werkt. Maar hoe effectief is een waterontharder zonder zout nu eigenlijk? En wat is de beste keuze?

Welke waterontharders zonder zout zijn er?

Er zijn meerdere waterontharders zonder zout: een magnetische waterontharder, een waterontharder met zinkanode, een keramische waterontharder en een CO₂ waterontharder. De werking hiervan is alleen niet bewezen of onvoldoende om al het kalk uit het water te verwijderen.

Magnetische waterontharders

Magnetische waterontharders proberen kalk te verminderen door water door een magnetisch veld te laten gaan. Hierdoor klonteren calcium- en magnesiumionen samen. Daardoor worden ze minder goed oplosbaar en kunnen ze zich niet meer hechten aan oppervlakken. 

Er is alleen geen wetenschappelijk bewijs dat deze methode werkt tegen kalkaanslag. Sommige studies tonen zelfs aan dat magnetische waterontharders geen impact hebben op kalkaanslag. 

Waterontharders met zinkanode

Waterontharders met zinkanode gebruiken een metalen buis met een zinkanode in het water. Kalkdeeltjes reageren met het zink en veranderen in een stof die niet meer aan elkaar plakt. 

Het is belangrijk om op te merken dat ze het kalk niet uit het water halen, maar geleidelijk afzettingen (stoffen die zich ophopen in leidingen) verwijderen. Het water in leidingen stroomt zo beter door, maar er blijft nog wel kalk achter in het water. 

CO₂ waterontharder

CO₂ waterontharders gebruiken CO₂ gas om kalk in het water op te lossen, waardoor het zich niet afzet op leidingen. Door een klein, rond apparaatje (een zogenaamde bonbon) met CO₂ gas te injecteren, start een chemisch proces dat voorkomt dat kalk aan oppervlakken hecht. 

CO₂ waterontharders werken op een andere manier dan ionenwisselaars. Bij CO₂ waterontharders wordt calcium niet vervangen, maar omgezet in calciumbicarbonaat. Dit is een belangrijk verschil, omdat het betekent dat CO₂ waterontharders niet in staat zijn om kalk uit het water te verwijderen. De werking van een CO₂ waterontharder is dan ook niet bewezen. 

Waterfilter met keramische parels

Er bestaan zogeheten waterontharders met keramische parels, maar dit zijn geen echte waterontharders. Deze filters gebruiken een samenstelling van klei en silica om doeltreffend deeltjes zoals bacteriën en microplastics uit het water te verwijderen. Hoewel deze systemen uitblinken in zuivering, zijn ze minder geschikt voor het verminderen van mineralen en waterhardheid. Dit komt doordat de moleculen van calcium uit hard water te klein zijn om door het filter te worden tegengehouden.

Is een waterontharder zonder zout betrouwbaar?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat een waterontharder zonder zout betrouwbaar is in het verminderen van kalkaanslag. Ook blijkt uit een onderzoek van het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf) dat de effectiviteit van waterontharders zonder zout niet helemaal zeker is. De betrouwbaarste waterontharder is dan ook een waterontharder met zout.

Leo R. Bekker uit Julianadorp: “Een glas water smaakt beter”

“Waterontharder ‘Tara 19’ nu 3 weken in gebruik en wij zijn zeer tevreden met het resultaat. Een glas water smaakt beter en we zien direct het verschil met de kalkaanslag op kranen glazen douchecabine e.d. Ook gebruiken we nu halve blokjes in de vaatwasser en minder wasmiddel in de wasmachine, het resultaat is prima. Ook de plaatsing verliep vlot, netjes en zonder problemen.”

Tamara uit Lelystad: “Geen moment spijt van gehad!”

“Ik merk duidelijk verschil in de douche en apparaten nu er geen kalk meer in het water zit. Het water is ook echt zachter.”

Wat is beter: waterontharder met of zonder zout?

Een waterontharder met zout is de effectiefste manier om te zorgen voor kalkvrij, zacht water. Hierdoor heb je geen last van kalkaanslag en geniet je van vele andere voordelen van een waterontharder

Een waterontharder met zout vraagt wel onderhoud. Zo moet je het zout bijvullen, het zoutreservoir reinigen of de waterontharder ontsmetten. Dat hoeft niet bij Remon Waterontharders vanwege de ontsmettingsmodule.

Bij de waterontharders van Remon Waterontharders heb je vrijwel geen onderhoud. Je hoeft alleen eens per jaar het zoutreservoir schoon te maken en onthardingszout bij te vullen. Onze ontsmettingsmodule zorgt ervoor dat het hars van de ionenwisselaar automatisch gedesinfecteerd wordt. Hierdoor heb je altijd 100% veilig drinkwater.

In het kort: wil je een waterontharder die niet alleen bewezen, maar ook het effectiefst is in het verwijderen van kalk? Kies dan voor een waterontharder met zout. 

Gratis advies

Heb je moeite om te bepalen wat de beste waterontharder is voor jou? Of wil je meer weten over onze waterontharders die gebruikmaken van ionenwisseling? We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. Maak gebruik van ons advies op maat of neem voor vragen telefonisch contact op via 088 648 8064. Je kunt ook eenvoudig het contactformulier invullen. Sinds 1979 hebben we bewezen expertise opgebouwd en zetten we ons in voor het leveren van kwalitatieve oplossingen voor waterontharding.

Tara waterontharders met hoezen

Geschreven door Marnelle Schipper

Marnelle Schipper vervult met trots de rol van copywriter bij Remon Waterontharders, waar haar creativiteit en expertise bijdragen aan de groeiende aanwezigheid van het bedrijf in de waterbehandelingsindustrie.

Marnelle heeft een waterontharder van Remon Waterontharder in haar eigen huis. Dit zorgt ervoor dat ze vanuit eigen ervaringen kan schrijven over de onderwerpen die je kan lezen op deze website.

Gecontroleerd door Marcel de Vries

Marcel de Vries werkt als bedrijfsleider bij Remon Waterontharders. Met meer dan tien jaar ervaring bij het bedrijf heeft Marcel kennis en expertise in waterbehandeling opgedaan. Hij begon zijn carrière bij Remon Waterontharders als marketingmanager. Deze rol omvatte de ontwikkeling en implementatie van marketingstrategieën, wat de basis vormde voor zijn huidige positie.

Marcel behaalde een Bachelor of Commerce (B.Com.) in Marketing/Commerciële Economie met een specialisatie in marketingmanagement van de NHL Hogeschool. Zijn opleiding voorzag hem van de kennis en vaardigheden voor het analyseren van problemen en het nemen van strategische beslissingen.

Als bedrijfsleider bij Remon Waterontharders in Leek, Groningen, speelde Marcel een rol in de groei en het succes van het bedrijf. Hij leidt een team met focus op innovatie, klanttevredenheid en operationele kwaliteit.

Open chat
Hallo,

Bedankt dat u contact opneemt. Deze chat is enkel bedoeld voor offerte aanvragen. Overige vragen kunnen via ons telefoonnummer of contactformulier worden gesteld.