Gratis montage actie!
Profiteer van 250 euro korting tijdens de herfstactie!
Nazomeractie t/m 30 september
BTW-vrije dagen!
Heb je recent een waterontharder gekocht? Dan wil je natuurlijk niets liever dan de waterontkalker zo snel mogelijk installeren in uw woning. Zeker wanneer je al een langere tijd hinder ondervindt van de grote hoeveelheid kalkaanslag in huis. Je kunt ervoor kiezen om een waterontharder te laten monteren door een professional, maar als je redelijk handig bent kan je de klus ook zelf klaren.
Om het je gemakkelijker te maken, vertellen we je in deze zelfmontage handleiding waar je rekening mee moet houden tijdens de installatie van de waterontharder. Want waar moet de waterontharder staan? En waar sluit je een waterontkalker op aan? Lees snel verder en voorzie jouw woning binnenkort met gemak van zacht water!
Om jouw gehele woning te voorzien van zacht water, is het belangrijk om de waterontharder zo dicht mogelijk bij de watermeter te monteren. Hiervoor zijn over het algemeen meerdere plekken in een woning geschikt. Zo wordt een waterontkalker het vaakst in de meterkast geplaatst.
Heb je een oud huis en daardoor geen watermeter in de meterkast? Dan is plaatsing in een garage, bijkeuken of naast de cv-ketel een mogelijkheid, aangezien dit plekken zijn waar je veelal gemakkelijk bij kan komen voor het bijvullen van het regeneratiezout.
Als je een oud huis hebt, dan kan het lastig zijn om te bepalen waar je de waterontharder het beste kan installeren. Dit komt doordat oude woningen doorgaans geen watermeter in de meterkast hebben zitten. Desondanks is het bij deze woningen ook mogelijk om de waterontharder zo dicht mogelijk bij de watermeter te plaatsen.
Zodra het gelukt is om een plek te vinden voor jouw waterontharder, kan je aan de slag gaan met het installatieproces. Voordat je hiermee aan de slag gaat, is het verstandig om het juiste materiaal bij de hand te hebben. Voor het installeren van een waterontkalker heb je de volgende benodigdheden nodig:
Handig om te weten
Bij aankoop van een waterontharder ontvang je een installatiekit met de (meest) benodigde materialen voor het aansluiten van de waterontharder.
In vrijwel de meeste woningen is het mogelijk om een waterontharder in de meterkast te plaatsen. Het installeren van een waterontharder op deze plek kan je zelfstandig uitvoeren met behulp van onderstaand stappenplan:
Zorg dat er altijd voldoende ruimte is voor de waterontharder en het pekelreservoir.
Bevestig “een plank” (apart verkrijgbaar) met beugels en plaats deze waterpas in de meterkast.
Plaats hierna de waterontharder en het zoutreservoir op de plank of de vlakke ondergrond.
Test vervolgens de hardheid van het ongezuiverde water met de testset uit de aansluitset en noteer dit, dit is later namelijk nodig voor het instellen van de waterontharder.
Hierna is het tijd om het zoutreservoir te vullen met water tot ongeveer 3 centimeter boven de dubbele bodem.
Vul als laatste het zoutreservoir met water tot ongeveer 3 centimeter boven de dubbele bodem.
Is het gelukt om de waterontharder te plaatsen in de meterkast? Of op een andere plek in jouw woning? Dan is het nu tijd om de waterleidingen aan te leggen. Hiervoor hebben we wederom een handig stappenplan opgesteld:
Verwijder ongeveer 20 centimeter leiding uit de bestaande waterleiding, kort achter de watermeter. Vergeet niet de afgezaagde leidingen te ontbramen.
Bij een 15 millimeter leiding: montage zoals aangegeven op de afbeelding hiernaast. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het verloopstukje. Let op: de knelringen komen te vervallen.
Bij een 22 millimeter leiding: montage zoals aangegeven op de afbeelding. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de knelringen.
Plaats hierna de fiberringen in de uiteinden van de RVS flexibele slangen.
Let op: Maak de fiberringen eerst nat, zodat ze beter en sneller afdichten.
Sluit beide RVS flexibele slangen aan op de twee uiteinden van de doorgezaagde waterleiding en breng beide slangen naar de waterontharder.
Let op: Markeer de aanvoerleiding aan beide zijden om foutief aansluiten te voorkomen.
Verwijder vervolgens de twee rode borgpennen uit de bovenkant van de bypass.
Plaats hierna de rubberen afdichtingsringen in de onderste opening. Smeer daarna de rubberen afdichtingsringen in met het bijgeleverde smeermiddel.
Bevestig nu de RVS-slangen aan de koppelingen. Druk vervolgens de koppeling stevig tot het einde in de bypass en vergrendel deze met rode borgpen.
Plaats als laatste de rubberen afdichtingsringen in de onderste opening. Smeer daarna de rubberen afdichtingsringen in met het bijgeleverde smeermiddel. De waterleidingen zijn nu succesvol aangesloten op zowel de waterontharder als de watermeter.
Als de waterleidingen eenmaal succesvol zijn afgesloten, moet als laatste de afvoer van de waterontharder nog aangelegd worden. Dit doe je als volgt:
De spoelwaterafvoer bevindt zich op de bovenzijde van de waterontharder. Via deze afvoer wordt het opgeslagen kalk tijdens regeneratie geloosd. Bevestig de afvoerslang om de tule met een slangklem.
Breng hierna de afvoerleiding naar de dichtstbijzijnde rioleringsafvoer en sluit deze daarop aan. Houd er rekening mee dat het spoelwater onder druk kan worden weggepompt tot 4 meter hoogte.
Het is belangrijk dat er geen rioolwater en stank vanuit de rioleringsbuis terug kan lopen in de afvoerleiding. Terugstroming van water kan voorkomen worden met een airgap. Een airgap zorgt voor een vrije ruimte tussen de afvoerleiding en het riool. Stank wordt tegengehouden middels een sifon. De afvoerbuis moet minimaal 50 cm boven de sifon worden aangesloten op de verbindende PVC-buis. Als dit niet gebeurt kan het regeneratiewater niet door de sifon en is er niet voldoende tegendruk.
Hiernaast of hieronder een afbeelding van een veilige waterafvoer. Er wordt gebruik gemaakt van airgap 1, sifon 2 en een klemzadel 3.
Als alternatief kan er worden gekozen voor een aansluiting met een terugslagklep, zie afbeelding rechts. Bij een aansluiting met een terugslagklep komen de open verbinding en sifon te vervallen. Houd er rekening mee dat een open verbinding wettelijk verplicht is!
Aan de buitenzijde/zijkant van het zoutreservoir, bevindt zich de overloop. De overloop is bedoeld als een overstroombeveiliging als het waterniveau in het zoutvat te hoog is. Monteer de overstortleiding op de overlooptule en sluit aan op een airgap.
Sluit de 12V adapter aan op de connector van de waterontharder en plaats de stekker in de dichtstbijzijnde wandcontactdoos.
Haal hierna het deksel van het zoutreservoir en haal de deksel van de vlotterbuis. Draai de bevestigingswartel los. Houdt de pekelslang voldoende op lengte, om knikken te voorkomen. Druk vervolgens het hulsje tot het einde in de bijgeleverde pekelslang. Plaats hierna de bevestigingswartel om de pekelslang met het hulsje. Sluit de andere kant van de pekelslang aan op de waterontharder.
Let op: Er zit een hulsje in de wartel. Indien dit hulsje zich hier niet in bevindt, kunt u deze los in het doosje vinden bij de koppelingen.
Plaats de condensreduceerhoezen om het zoutvat en de condensopvang-unit of harscilinder (indien van toepassing) en sluit deze met behulp van de rits. Je hebt nu met succes een waterontharder geplaatst!
Als je bovenstaande stappen succesvol heeft doorlopen, dan is het nu tijd om de waterontharder te starten. Het starten van een waterontkalker doe je met behulp van de volgende stappen:
Draai de kraan van de aanvoerleiding open (in het verlengde van de ontharder) en laat de kraan van de retourleiding dicht (dwars op de leiding).
Let op: Als de rode kranen (bypass) in het verlengde van de leidingen staan is de waterontharder in gebruik (zie bovenste afbeelding). Als je de ontharder buiten gebruik wilt zetten dien je beide kranen naar buiten te draaien (zie onderste afbeelding). Gebruik hiervoor de bijgeleverde inbussleutel en begeleid de kleppen handmatig tijdens het draaien. De waterontharder is nu buiten gebruik en geeft nu geen zacht water.
Vul het zoutreservoir met de zouttabletten tot de rand. Verwijder het plakbandje van het deksel en niet van de vlotterbuis. Het plakbandje op de vlotterbuis zorgt ervoor dat het dekseltje niet in het zoutreservoir valt. Laat het zout ongeveer 10 minuten opnemen.
Raadpleeg hiervoor de meegeleverde handleiding die wordt geleverd bij de waterontharder.
Als je ervoor hebt gekozen om zelf de installatie van de waterontharder te regelen, dan heb je de waterontharder inclusief alle installatieonderdelen van ons gekregen. Met behulp van bovenstaande zelfmontage installatiehandleiding kan je dan zelf aan de slag met het plaatsen van de waterontharder in jouw woning. Toch kan het gebeuren dat je er mogelijk niet helemaal uitkomt, of dat er iets misgaat. Indien dit het geval is, dan ondersteunen we je graag. Neem hiervoor contact met ons op voor een passende oplossing!
Eigen ontwikkelingsafdeling & dagelijks 45 servicemonteurs onderweg
Showroom
Van der Waalspark 26
9351 VC Leek
Ospel
Visvijverweg 6
6035 SM Ospel
Nederland
Dalfsen
De Singel 11
7722 RR Dalfsen
Nederland
Opent binnenkort
Remon Waterontharders
Van der Waalspark 26
9351 VC Leek
Toen mijn zus kwam logeren was het eerste dat haar opviel het zachte water dat uit de kraan kwam.. Lees meer
Remon Waterontharders
KVK-nummer: 7336 6099
Btw-nummer: NL 8594 88986 B01
Wij installeren in heel Nederland.